Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν οι ενώσεις των καταναλωτών το νέο πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος, για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων». Οι λύσεις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και οριστικές που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της Tράπεζας της Ελλάδος, φθάνουν τις 22.

«Είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί διότι ως προς τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις τις οποίες προτείνει και σε βάθος πενταετίας μπορεί να μπορεί να ρυθμίσει κανείς τις οφειλές του δεν είναι τίποτα λιγότερο ούτε τίποτα περισσότερο από αυτό το που συμβαίνει σήμερα» δηλώνει η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, Γενική Διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Μια άλλη επιλογή είναι η λεγόμενη οριστική λύση που ο δανειολήπτης δίνει το ακινήτο του στην τράπεζα και μπορεί να συνεχίσει να το νοικιάζει από αυτήν.

Εκεί που δίνουν μεγαλύτερο βάρος οι δανειολήπτες είναι στα μακροπρόθεσμα μέτρα.

Η κ. Καλαποθαράκου υποστηρίζει ακόμα ότι είναι απολύτως απαραίτητο να μειωθούν τα επιτόκια, ιδίως στα επιχειρηματικά δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες, στα καταναλωτικά δάνεια και στη μερική διαγραφή των χρεών.

«Ανάσα» πάντως για 70.000 δανειολήπτες που είχαν συνάψει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, θεωρούν οι ειδικοί ότι αποτελεί το πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από τα 72 δις ευρώ στα οποία υπολογίζονται τα στεγαστικά δάνεια, επισφαλή είναι πάνω από 21 δις ευρώ και σ΄αυτά περιλαμβάνονται και δάνεια ύψους 7 δις ευρώ σε ελβετικό φράγκο.