Υπέρ της χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας τάσσεται ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ότι οι χώρες που πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν περισσότερο χρόνο να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Οι δηλώσεις του προκαλούν ήδη αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές.

«Θέλω περισσότερη ειλικρίνεια σε αυτή τη συζήτηση: εμείς οι Γερμανοί είμαστε αυτή τη στιγμή σε καλύτερη θέση από πολλά άλλα κράτη γιατί με την Ατζέντα 2010 του Γκέρχαρντ Σρέντερ μας επιβλήθηκε ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομίας. Ο ίδιος έθεσε για πρώτη φορά θέμα χαλάρωσης την περασμένη Δευτέρα από την Τουλούζη προτείνοντας να δοθεί περισσότερος χρόνος σε όσους αναλαμβάνουν μεταρρυθμίσει�� δεσμευτικού χαρακτήρα.

Ο - προερχόμενος από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας - νέος επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ κατηγόρησε τον Γκάμπριελ ότι στέλνει ένα «ολέθριο μήνυμα. Η πολιτική του χρέους έχει οδηγήσει την Ευρώπη στο χείλος της καταστροφής».

Όπως σημειώνει η Bild, μέχρι στιγμής η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιστέκονται σθεναρά σε ενδεχόμενη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανονισμών - στάση, στην οποία εμμένουν παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση Γαλλία και Ιταλία.

Της Κατερίνας Αλεξανδρίδη