​Η είδηση πως ο καθηγητής Οικονομικών Χριστόδουλος Στεφανάδης αναλαμβάνει επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) προκάλεσε «τσουνάμι» αντιδράσεων με αφορμή ένα παλιότερο άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» τον Δεκέμβριο του 2011 στο οποίο είχε υποστηρίξει ως λύση στην ελληνική κρίση την επιστροφή στη δραχμή.

Θέλοντας να αντιστρέψει το κλίμα ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις με νέα δήλωση του, τονίζοντας παράλληλα την απόλυτη συμφωνία του με τις επιλογές της κυβέρνησης και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

«Στο άρθρο μου στην εφημερίδα Καθημερινή τον Δεκέμβριο του 2011, αναπτύχθηκαν οι διαφορετικές εναλλακτικές πιθανότητες και σενάρια για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου. Σήμερα, 3 χρόνια αργότερα, μετά τη θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, ο δρόμος για την ανάκαμψη και την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας είναι απαρέγκλιτα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και, φυσικά, με νόμισμα το Ευρώ. Αυτό ήταν και το βασικό σενάριο που αναπτύχθηκε στο τότε άρθρο. Η Ελλάδα πέτυχε αυτό που θεωρούσα ως την προτιμητέα λύση» εξηγεί ο κ.Στεφανάδης

«Το σενάριο της "συντεταγμένης επιστροφής" στη δραχμή δεν ήταν το προτιμητέο. Εξηγούσα ότι θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί σε περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατούσε να ακολουθήσει την πορεία της εσωτερικής υποτίμησης, που τελικά ακολούθησε. Διαφορετικά, θα είχαμε υποστεί μια απότομη και άρον-άρον εκδίωξη της χώρας μας από την Ευρωζώνη, με κλείσιμο των τραπεζών, πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου» πρόσθεσε ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων

Τι έγραφε στο επίμαχο άρθρο

«Αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σωστά η δύσκολη και ημι-πειραματική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης (και εδώ ισχύει το «Γνώθι Σαυτόν»), θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί προσεκτικά και η εναλλακτική λύση της νομισματικής υποτίμησης με συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή» είχε γράψει τον Δεκέμβριο του 2011, όταν η κρίση στην Ελλάδα σάρωνε τα πάντα.