«Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πέτυχε πολλά κατά τα τελευταία δύο χρόνια» τονίζει σε άρθρο του ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν της Allianz, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, εξηγώντας πως «μείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μείωσε τις δαπάνες, αύξησε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, μείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και τους κινδύνους για την οικονομία που συνδέονται με τις αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού τομέα».

Ωστόσο παρά την παραδοχή πως η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, η κατάσταση όπως τονίζεται «δεν είναι καλή» και η ανάπτυξη που η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα δεν είναι εύκολη υπόθεση

Ο κ. Ελ-Εριάν, ο οποίος είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και πρώην διευθύνων σύμβουλος και συν-επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, επισημαίνει στο άρθρο του πως η συμμαχική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές οδήγησε τη χώρα σε σχετική ασφάλεια αλλά θα πρέπει ακόμη να κάνει πολλά για να αποφύγει την αστάθεια .

«Η επακόλουθη απότομη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, καθώς και η ζήτηση από τους επενδυτές για τις νέες εκδόσεις των ελληνικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων, υπερεκτιμούν τις βελτιώσεις που έγιναν στην χώρα. Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα τροφοδοτήθηκε από την παγκόσμια ζήτηση υψηλών αποδόσεων όταν οι δυτικές κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά. Για να καταφέρει η Ελλάδα να κρατήσει τα ξένα κεφάλαια και να μειώσει τις πιθανότητες περαιτέρω αστάθειας, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες βελτίωσης της οικονομίας της» λέει χαρακτηριστικά ο κ Ελ-Εριάν, τονίζοντας πως τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η ανεργία και το χρέος. Για αυτό και όπως τονίζει η συζήτηση για πρόωρες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα έχει γίνει έντονη.