Μνημόνιο παντού, ακόμη και στο ΕΣΠΑ: Οι Βρυξέλλες επιχειρούν να επιβάλουν μνημόνιο και για την χρηματοδότηση της Ελλάδας με κοινοτικά κονδύλια!.

Σύμφωνα με μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ, που παραγγέλθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΕ επιχειρεί να φέρει τα πάνω-κάτω στους όρους χορήγησης των κοινοτικών κονδυλίων και να θέσει ως κριτήριο την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Ότι μόνο δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται η εκταμίευση των 13 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την επόμενη επταετία!

Η ΕΕ θέλει να βάλει μια σειρά από δημοσιονομικές αιρεσιμότητες (αν υπάρχουν ελλείμματα, αποκλίσεις στους στόχους, κλπ.) και αιρεσιμότητες επίδοσης (τιμολογιακή πολιτική νερού κλπ), για τις οποίες αν η Ελλάδα δεν τα πάει καλά, ενδεχομένως στο τέλος της περιόδου να ζητηθεί «πάγωμα» ή επιστροφή των κονδυλίων.

Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει λόγο για πολύ σκληρούς όρους διανομής των κονδυλίων, τονίζοντας ότι μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.