​Εικόνα εργασιακού Μεσαίωνα περιγράφει η έκθεση της ΓΣΕΕ για τους μισθούς στην Ελλάδα του 2014, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ξεχάσει τι πάει να πει μισθός και πληρώνονται από τους εργοδότες τους είτε με… κουπόνια για το σούπερ ��άρκετ, είτε σε… είδος.

Ακόμα και μεγάλες εταιρείες καλύπτουν το ένα τρίτο των μισθών των υπαλλήλων τους, δίνοντάς τους κουπόνια για το σούπερ μάρκετ, ενώ έχουν καταγραφεί και χειρότερα περιστατικά, όπου εργαζόμενοι αντί για τον μισθό τους παίρνουν φαγητό μία με δύο φορές την ημέρα ή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο.

Και αυτό σύμφωνα με την έκθεση της ΓΣΕΕ είναι το θετικό σενάριο, διότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δυστυχώς καταβάλουν τους μισθούς στους υπαλλήλους τους ανά τρίμηνο ή δίνουν κάθε μήνα ένα πάρα πολύ μικρό έναντι.

Για να μην αναφερθούμε και στις ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις που καθυστερούν να καταβάλουν τους μισθούς ακόμα και 12 μήνες παρά το γεγονός ότι οι υπάλληλοι εργάζονται καθημερινά επί οχτώ ώρες.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι δεν παίρνουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε και το επίδομα άδειας, ενώ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τους νέους έως 25 ετών, αφού αρκετοί από αυτούς καλούνται να υπογράφουν μηνιαίες συμβάσεις με αμοιβή 180 ευρώ τον μήνα για απασχόληση τεσσάρων ωρών, η οποία ισοδυναμεί δηλαδή με 2,25 ευρώ την ημέρα!