Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα ορόσημα του Μαΐου και ως εκ τούτου τα χρήματα της επόμενης υποδόσης δεν θα εκταμιευθούν, ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο! Επιπλέον εξήγησε ότι χωρίς την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δεν υπάρχει λόγος για να γίνει και οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

“Εκτιμώ όμως ότι μέχρι το τέλος του μήνα μπορεί και να έχουν εκπληρωθεί” πρόσθεσε, αλλά συμπλήρωσε ωστόσο ότι αν εκπληρωθούν κάποιους μήνες αργότερα τότε οι δυο υποδόσεις των 1 + 1 δις θα δοθούν μαζί.

Σε σχέση με το χρέος, ενημέρωσε πως οι συζητήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του επόμενου ελέγχου, της τρόικας - που όμως δεν θα ξεκινήσει, αν η Ελλάδα δεν ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα. Επί της ουσίας της συζήτησης για το χρέος ανέφερε πως το τι μπορεί να γίνει είναι λίγο πολύ γνωστό.

Για την υπόθεση του γγ εσόδων ανέφερε: “Επιστρέφοντας στην εθελοντική και έντιμη, αν κατάλαβα πως την λέτε παραίτηση Θεοχάρ��, πολλοί συνάδελφοι ζήτησαν λεπτομέρειες και έλαβαν την απάντηση από την ελληνική πλευρά ότι η παραίτηση ήταν εθελοντική και θα επιλεγεί με διαγωνισμό που θα έχουν συμμετοχή και ειδικοί του κλάδου. Παρακολουθώντας όμως τα διεθνή μέσα θα πρέπει να σας πω ότι η παραίτηση ήταν μάλλον ατυχής συγκυρία σε αυτή τη χρονική στιγμή”.

Ο ανώτερος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι αρμοδιότητες του Ματίας Μόρς έχουν αλλάξει στην Κομισιόν και από εδώ και πέρα οι αρμοδιότητες για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος έχουν μεταφερθεί στον διάδοχό του. “Ο νέος υπουργός οικονομικών όπως είθισται θα ενημερώσει για τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς”, είπε ο αξιωματούχος για να απαντήσει ερωτηθείς σχ��τικά ότι στο EWG συμμετέχει μέχρι στιγμής ο ίδιος Έλληνας απεσταλμένος, δεν έχει ενημερωθεί για την αντικατάστασή του και ως εκ τούτου δεν περιμένει.

Η τεχνική αποστολή της Τρόικας θα πάει στην Αθήνα τον Ιούλιο με τον Ντέκλαν Κοστέλο ως επικεφαλής. Καταλήγοντας ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στις φήμες για δημοσιονομική χαλάρωση στη Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου και τι δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών: “οι δύο πλευρές έχουν έχουν υπογράψει με πράξεις και με λόγια ένα κείμενο, το κείμενο του μνημονίου. Αν θέλουμε να έχουμε μια επιτυχή σχέση πρέπει να τηρούμε το κείμενο. Η κυβέρνηση παρουσίασε μια σειρά από προτεραιότητες στο πρόγραμμα ανάπτυξης και απασχόλησης. Αν το διάβασα καλά τότε το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην απελευθέρωση της οικονομίας και οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι στο πλαίσιο του εφικτού. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα μείνει προσηλωμένη στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων".

Του Θάνου Αθανασίου