​Ούτε έναν ούτε δύο αλλά επτά ακόμη ελέγχους θα υποστεί η Ελλάδα από την τρόικα μέχρι και το Φεβρουάριο του 2016 προκειμένου να λάβει ισάριθμες δόσεις που απομένουν από το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 16 δισ. ευρώ, και ενδεχομένως τις δόσεις από ένα νέο δάνειο από την Ευρωζώνη. Αυτό προκύπτει από το πρόγραμμα ελέγχων και εκταμιεύσεων που ενσωματώνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γεγονός που σημαίνει πως η πίεση στην κυβέρνηση για την εφαρμογή των συμφ��νηθέντων θα είναι συνεχής και με περιοδικότητα τριμήνου.

Όλα βέβαια εξαρτώνται, όπως γράφει η Ναυτεμπορική και από το χρηματοδοτικό κενό που διαβλέπει το ΔΝΤ για τη διετία 2015 – 2016 και από το εάν θα υπάρξει εμπλοκή στην εκταμίευση κάποιων δόσεων.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τρόπους διαχείρισης του χρηματοδοτικού κενού με άλλους τρόπους πλην του νέου δανείου που θα σημάνει και νέο μνημόνιο και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει νέο δάνειο. Οι δανειστές ωστόσο λένε «ΟΧΙ» στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Το σίγουρο είναι πως το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να καλυφτεί για να μπορέσει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει τις δόσεις ύψους 16 δις ευρώ τα οποία, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα εκταμιευτούν σε δόσεις ανά τρίμηνο και μόνο κατόπιν επιτυχών ελέγχων για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Πρόσθετη πίεση σε όλη αυτή την κατάσταση ασκεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θεωρεί πως «υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη», εκτιμώντας ότι αυτά οφείλονται στους «φιλόδοξους στόχους» για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ήτοι 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016.