Σημαντικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας από τη νέα του θέση, ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του στις 20 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής τα τέσσερα μέτωπα στο νέο πεδίο της μάχης είναι:

α.Τα «κόκκινα» δάνεια που ανέρχονται πλέον σε 84 δισ. ευρώ. Η έκθεση τονίζει ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους θα οδηγήσει στην ανάγκη εισροών νέων κεφαλαίων. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται έως και 6 δισ. ευρώ επιπρόσθετα κεφάλαια σε σχέση με το δυσμενές σενάριο των ασκήσεων προσομοίωσης που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντικά υψηλότεροι των ελάχιστων ορίων, θεωρεί ότι σε μια οικονομία που προσπαθεί να βρει τον δρόμο της κι η οποία έχει σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, ενδεχομένως τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΧΣ να μην επαρκούν για την κάλυψη των προβλέψεων που θα αναγκαστούν οι τράπεζες να γράψουν λόγω της ανόδου των καθυστερήσεων.

Η θέση του Ταμείου είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν μία εμπροσθοβαρή ανακεφαλαιοποίηση.

Οι επιχειρηματίες που πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους είναι βιώσιμες, εκτιμούν ότι τα χαρακτηριστικά τους θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της αναβίωσης και όχι του λουκέτου, δεδομένου ότι αυτό θα βοηθήσει και την ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά των τραπεζών, εκτιμούν ότι από ένα προβληματικό ή «κόκκινο» δάνειο θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να ανακτηθούν όσα περισσότερα κεφάλαια είναι δυνατόν.

β.Τα ευρωπαϊκά stress tests που έχουν αυστηρές παραδοχές. Γι΄ αυτό, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν ενέργειες οι οποίες θα απελευθερώνουν κεφάλαια όπως για παράδειγμα με πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού τους, προκειμένου να αποφύγουν να ξαναβγούν στις αγορές μέσα στο έτος ή στις αρχές του επόμενου.

Ουδείς πάντως από την ελληνική πλευρά επιθυμεί να αντλήσει νέα κρατικά κεφάλαια, για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά.

Γι' αυτό, εκτιμάται ότι η νέα διοίκηση της ΤτΕ θα επιδιώξει άμεσα να δημιουργήσει τις σ��νθήκες αύξησης της συμμετοχής των ιδιωτών στις τράπεζες, αλλά σε μία τέτοια πολιτική συγκυρία θα έπρεπε να συγκρουστεί μετωπικά με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

γ. Η νέα διοίκηση της ΤτΕ θα πρέπει επιπλέον να ελέγξει και τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν οι τράπεζες στις ρυθμίσεις δανείων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά εγγράφονται στους ισολογισμούς τους, κάτι που ήδη είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση προκειμένου να τυποποιηθούν οι διαδικασίες, τα στοιχεία να είναι συγκρίσιμα και οι δανειολήπτες να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

δ. Ο Γ. Στουρνάρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της αποτίμησης των ακινήτων που έχουν προσημειώσει οι τράπεζες ως εξασφάλιση, καθώς οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει από 30-50% ανάλογα την περιοχή, το έτος της οικοδομής, κλπ. Στο θέμα των εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες έναντι των χορηγήσεων που έχουν προβεί, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν υποχωρήσει κατά 10% έναντι του 2007, δηλαδή προ κρίσης, την ίδια ώρα που τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» έχουν 10πλασιαστεί.