​Λίγες ώρες μετά την εκ βαθέων εξομολόγηση πως όσο ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναγκάστηκε να μείνει πολλά βράδια άυπνος μην ξέροντας σε τι νομισματικό καθεστώς θα ξημερωθεί η χώρα, ο Γιώργος Προβόπουλος πήγε στην Βουλή για να παραδώσει την έκθεση της ΤτΕ στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αφήνοντας σπόντες και… προειδοποιήσεις.

Όπως τόνισε ο απερχόμενος διοικητής της Ττε, «η χαλάρωση και ο εφησυχασμός» είναι ο χειρότερος εχθρός μας, κρούοντας καμπανάκι για συνέχιση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει και «οδήγησε» στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Σύμφωνα με τον κ Προβόπουλο η δύσκολη περίοδος πέρασε, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. «Τα κακά είναι πίσω μας, αλλά δεν χρειάζεται ανεμελιά», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν τώρα κοιμάται ήσυχος, ο κ.Προβόπουλος διευκρίνισε πως όσα είπε χθες ήτ��ν για όλη την 6ετή δύσκολη περίοδο.

giannis22.jpg

«Άλλοι θα χάσουν τον ύπνο τους, αλλά δεν εννοώ ότι είναι τα ίδια προβλήματα με το παρελθόν», πρόσθεσε με νόημα (πιθανό καρφί για τον διάδοχο του, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει), αποφεύγοντας να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διώξει το νέο διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

«Μην με βάζετε να σχολιάσω απόψεις των πολιτικών μέσα στο Ναό της Δημοκρατίας» είπε ο κ.Προβόπουλος, ενώ ερωτώμενος για το εάν η σημερινή πολιτική ηγεσία έχει διδαχθεί από τα λάθη της προηγούμενης περιόδου ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης είπε απλώς «δεν σχολιάζω».

«Εύχομαι να μην ξαναπαρουσιαστεί τέτοια περίοδος για τη χώρα, εγώ έπραξα απόλυτα το καθήκον μου, η χώρα πέρασε δύσκολη περίοδο», δήλωσε στα τηλεοπτικά συνεργεία

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης εξήρε το έργο του Γ. Προβόπουλου και αναφερόμενος στη συμβουλή του στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, είπε πως θα τον ακολουθούν θετικά σχόλια και αυτό είναι μεγάλη παρακαταθήκη. «Ακούμε τις συμβουλές σας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρά το ότι όπως είπατε και εσείς, κάποιοι δεν τις εισάκουσαν όσο θα έπρεπε», σχολίασε ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Πάντως, όταν στον κ.Προβόπουλο έδωσαν την ευχή «καλός πολίτης», εκείνος εξομολογήθηκε χαμογελαστός πως την ίδια ευχή του έδωσε και η μητέρα του.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο η πορεία βελτίωσης που εμφάνισε τον τελευταίο καιρό η ελληνική οικονομία, η οποία της επέτρεψε την έξοδο της στις αγορές, δεν είναι δεδομένη και θα μπορούσε να διαταραχθεί.

«Για το 2015 η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί περίπου κατά 0,5%» αναφέρει, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής θα οδηγούσε σε νέο αποκλεισμό από τις αγορές και θα επανέφερε τη χώρα σε περίοδο οικονομικής αστάθειας.

«Ο κίνδυνος αυτός δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς η επάνοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι οι αγορές προεξοφλούν τη συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» επισημαίνει ο κ. Προβόπουλος.

Για να αποτραπούν οι κίνδυνοι, όπως τονίζει ο κ.Προβόπουλος θα πρέπει η αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλους τους τομείς.

«Η οικονομική πολιτική πρέπει τώρα να πείσει ότι δεν εφησυχάζει και δεν οπισθοδρομεί, αλλά είναι έτοιμη να βαδίσει έως το τέλος του δρόμου: τη δημιουργία μιας δυναμικής και εξωστρεφούς οικονομίας», υπογραμμίζει στην Έκθεση

Σχετικά με το τραπεζικό σύστημα ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην κλαδική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους οι τράπεζες έχουν πλέον διευρυμένες δυνατότητες προκειμένου να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική δραστηριότητα.

BINTEO STAR