Σοβαρές σκέψεις να προχωρήσουν σε κούρεμα στεγαστικών δανείων, τώρα που αρχίζουν π��λι μετά την εξυγίανση τους να έχουν κέρδη, κάνουν οι τράπεζες.

Οι τράπεζες βλέπουν ότι μετά το 2015 που απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί τα κόκκινα στεγαστικά θα «απασφαλίσουν» και η βόμβα που θα εκραγεί θα έχει τρομακτικές συνέπειες στο όλο σύστημα.

Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, στεγαστικά δάνεια 10 δισ. ευρώ -από το σύνολο των 70,9 δισ. ευρώ- δεν αποπληρώνονται εδώ και δύο χρόνια!

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ξαναζεσταίνεται το εξής σενάριο-λύση: μεταβίβαση του ακινήτου στην τράπεζα και εν συνεχεία η ενοικίαση του από τον δανειολήπτη, με ενοίκιο ιδιαίτερα χαμηλό έως και 50% από τις τιμές ενοικίασης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο.

Με την λύση αυτή μετά από χρόνια ο δανειολήπτης, εάν επ��νέλθει οικονομικά, θα μπορεί να αποκτήσει και πάλι στο σπίτι του σε αντικειμενική τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που ίσχυε όταν πήρε το δάνειο. Με απλά λόγια, πρόκειται για έμμεσο αλλά αμοιβαία επωφελές κούρεμα του αρχικού στεγαστικού δανείου.

Παράδειγμα: εάν κάποιος έχει πάρει ένα δάνειο 100.000 ευρώ και σήμερα το σπίτι αποτιμάται στα 50.000 ευρώ εάν έχει το ποσό αποπληρώνει το δάνειο, κουρεμένο κατά 50%.

Άλλο σενάριο-λύση που αγγίζει περίπου 15-20 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων από ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους που είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται 30%-50%, είναι η μείωση της δόσης για εφ όρου ζωής του δανείου.

Η λύση αυτή -αν και φαίνεται να κοστίζει στις τράπεζες- εντούτοις μπορεί στο τέλος να τις βγάλε�� ωφελημένες από το να μην εισπράξουν τα στεγαστικά που έδωσαν υπό άλλες συνθήκες. Το θέμα είναι πόση αναπόσβεστη αξία θα χρειασθεί να εγγράψουν ως ζημιά…

Τέλος, υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο-λύση για καταναλωτικά δάνεια, με εξασφάλιση-εγγύηση σε ακίνητα, για τα οποία προβλέπεται η μείωση της δόσης για όλη τη διάρκεια του δανείου και «κούρεμα» όταν πρόκειται για μικρά ποσά από 2.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ, συνήθως από πιστωτικές κάρτες.

BINTEO STAR