«Φρένο» στις κλοπές στο ζύγι σε ψωμί και κρέας αλλά και στις παραπλανητικές ενδείξεις στις πινακίδες επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης, θεσπίζοντας παράλληλα ανώτατες τιμές πώλησης σε καφέδες, τοστ και σάντουιτς μπαίνουν και στις οργανωμένες πλαζ με εισιτήριο.

Στις αλλαγές που ενσωμάτωσε το υπουργείο στους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) συμπεριλαμβάνονται και μεγάλες ανατροπές στο ζύγισμα, τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν κρεοπωλεία, μανάβικα, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, σημεία πώλησης τυροκομικών, σούπερ μάρκετ, κλπ.

Για την ακρίβεια καθορίζονται μέγιστα βάρη στο χαρτί ή το πλαστικό περιτυλίγματος και τις σακούλες που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία προϊόντων και τα οποία πωλούνται αφού ζυγιστούν.

Συγκεκριμένα:

Όταν το καθαρό βάρος του προϊόντος είναι μέχρι 350 γραμμάρια, το μέγιστο βάρος του μέσου συσκευασίας πρέπει να είναι έως 8 γραμμάρια.
Όταν το καθαρό βάρος είναι από 351 έως 1.000 γραμμάρια, τότε η συσκευασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 γραμμάρια.
Για πάνω από 1.000 γραμμάρια, η συσκευασία πρέπει να ζυγίζει το πολύ 30 γραμμάρια.

Παράλληλα, ανώτατα βάρη μπαίνουν και στους πλαστικούς περιέκτες.

Συγκεκριμένα:

Όταν ο όγκος είναι 0,375 λίτρα, τότε το μέγιστο βάρος του δεν ξεπερνά τα 12 γραμμάρια.
Όταν ο όγκος είναι 0,5 λίτρα, τότε το βάρος του περιέκτη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 14 γραμμάρια.
Για όγκο ενός λίτρου, το μέγιστο βάρος πρέπει να είναι 25 γραμμάρια.

Όσον αφορά τα μανάβικα, οφείλουν να διαθέτουν τα οπωροκηπευτικά σε χαρτοσακούλες βάρους το πολύ 20 γραμμαρίων, ενώ τα αρτοποιεία ορίζεται ότι πρέπει να πωλούν το ψωμί, τα αρτοπαρασκευάσματα, τα αρτοσκευάσματα και γενικά τα προϊόντα αρτοποιίας αφού πρώτα αυτά ζυγιστούν. Παράλληλα, αλλαγές έρχονται και στις σημάνσεις καθώς τα καταστήματα που πωλούν προϊόντα αρτοποιίας θα πρέπει να αναγράφουν την τιμή ανά μονάδα μέτρησης.

Αναφορικά με τα ιχθυοπωλεία, τέλος, υποχρεούνται να αναρτούν στα καταστήματά τους τον πίνακα καθορισμού της ζώνης αλιείας: π.χ. Βορειοδυτικός Ατλαντικός, Μεσόγειος Θάλασσα κ.ο.κ.