Την κρίσιμη περίοδο πριν και κατά τις διπλές εκλογές του 2012 περιγράφει το βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος «Το χρονικό της Μεγάλης Κρίσης», το οποίο θα παρουσιαστεί την προσεχή Τετάρτη.

Όπως αποκαλύπτεται η εκροή κεφαλαίων είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού πολλοί απέσυραν τις καταθέσεις τους λόγω της αβεβαιότητας εκείνη την εποχή, με κορύφωση την εβδομάδα πριν τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 όπου έφυγαν 3 δισ. ευρώ από τη χώρα.

Τα χρήματα από τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών έφευγαν σε «τούβλα», κάθε ένα εκ των οποίων περιλάμβανε 1.000 χαρτονομίσματα σε δεσμίδες των 100 χαρτονομισμάτων. Είναι χαρατηριστικό ότι η ΤτΕ εφοδίαζε με υπερδιπλάσια μετρητά τις τράπεζες για να μπορεί ο κόσμος να παίρνει χρήματα.

Σύμφωνα με το βιβλίο, χρειάστηκε να κάνουμε 3 φορές εισαγωγή μετρητών, συνολικού ύψους περίπου 5,3 δισ. ευρώ: δύο φορές από την Αυστρία και μία φορά από την Ιταλία.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, δύο είναι οι παράγοντες που θα καθόριζαν την επιτυχία ή την αποτυχία του εγχειρήματος: η στάση του πολιτικού συστήματος αλλά και η στάση της κοινωνίας στις μεταρρυθμίσεις. Τελικά, τίποτα από τα δύο δεν έγινε, ούτε η κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα υιοθέτησαν τις μεταρρυθμίσεις.