​Πλαφόν στις τιμές πολλών προϊόντων που πωλούνται στα κυλικεία των πλαζ θα επιβληθεί μετά από την υπογραφή σχετικής αγορανομικής διάταξης από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά.

Το πλαφόν αφορά στο εμφιαλωμένο νερό, στον καφέ, στα τοστ και σε άλλα προϊόντα.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη προβλέπεται ότι:

-Δίνεται η δυνατότητα στους φούρνους να έχουν τραπεζάκια εξυπηρέτησης των πελατών τους με προϊόντα αρτοποιίας και πρόχειρα γεύματα (σάντουιτς). Επαναλαμβάνεται επίσης η ρύθμιση για υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού.

-Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης Βιβλίου ιχνηλασιμότητας οπωροκηπευτικών για την προστασία των καταναλωτών.

-Παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης ετικέτας στα ελληνικά για την άρση της δέσμευσης προϊόντων που δεν είχαν τις απαιτούμενες επισημάνσεις.

-Στα προϊόντα από δέρμα δίνεται η δυνατότητα χρήσης εικονογραμμάτων όπως στα υποδήματα αντί των όρων «ΔΕΡΜΑ» και «ΠΛΑΣΤΙΚΟ» με την προϋπόθεση ταυτόχρονης υποχρέωσης για ανάρτηση πίνακα εντός του καταστήματος που να εξηγεί τα σύμβολα.

-Κοινόχρηστα: οι ένοικοι δικαιούνται να ζητούν με δαπάνες τους αντίγραφα των παραστατικών δαπανών. Επίσης οι επαγγελματίες διαχειριστές αναρτούν φωτοαντίγραφα παραστατικών δαπανών σε πίνακα ανακοινώσεων με διαφανή πρόσοψη και ασφαλισμένο.

-Διαγράφηκε η υποχρέωση αναγραφής στους τιμοκαταλόγους βάρους ή ποσότητας στις μερίδες των εστιατορίων.

-Προβλέπονται ρυθμίσεις για τη σφράγιση, έλεγχο κλπ των αντλούν καυσίμων.

- Τίθενται ανώτατα όρια στο βάρος του χαρτιού, σακούλες κλπ. που χρησιμοποιείται κατά την διάθεση στο καταναλωτικό κοινό ειδών με μικτοβαρή ζύγιση παρουσία του πελάτη.