​Μέχρι τις 10 Ιουνίου άλλες 164.000 οικογένειες που έκαναν αίτηση μέσα στον Μάιο, θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μπαίνει το πολυπόθητο κοινωνικό μέρισμα ύψους 106 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ του Σαββάτου (31 Μαΐου) ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των αιτήσεων και ο μέσος όρος του επιδόματος όσων πήραν την έγκριση αναμένεται να είναι 662 ευρώ.

Από την αρχή της διαδικασίας έχουν υποβληθεί 820.000 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν 366.000 και από το συνολικό ποσό των 450 εκατ. ευρώ που διατίθενται για το κοινωνικό μέρισμα, δόθηκαν περίπου 240 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι μετά το τέλος του Ιουνίου, όταν και δεν θα γίνονται δεκτές άλλες αιτήσεις, θα παραμείνουν αδιάθετα περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος, που το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια των δικαιούχων και να διατεθεί όλο το ποσό των 450 εκατ. ευρώ στους πολίτες που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Μεταξύ των νέων δικαιούχων θα είναι οι 75.000 νέοι άνεργοι του 2013, καθώς και όσοι το περασμένο έτος έπεσαν κάτω από τα εισοδηματικά όρια του κοινωνικού μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν, το όριο διαμορφώνεται στα 6.000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης αυτού του ορίου στα 6.500 ή στα 7.000 ευρώ, ενώ ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους θα εξεταστεί αν δικαιούνται το μέρισμα με βάση τα εισοδήματα του 2013 (και όχι με βάση τα εισοδήματα του 2012 όπως έγινε μέχρι τώρα).

Πρόστιμο αντί για... μέρισμα!

Την ίδια ώρα, από τις περίπου 160.000 αιτήσεις που έχουν προεγκριθεί από το σύστημα αξιολόγησης του συστήματος Taxis, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε e-mail σε περίπου 60.000 πολίτες για να δώσουν εξηγήσεις, καθώς το σύστημα εντόπισε ύποπτες περιπτώσεις για λάθη ακούσια ή σκόπιμα προκειμένου να πάρουν το μέρισμα άτομα που δεν το δικαιούνται. Όσοι ανταποκριθούν άμεσα κατά πάσα πιθανότητα θα προλάβουν να ενταχθούν στον κατάλογο με τους δικαιούχους που θα πληρωθούν στις 10 Ιουνίου. Δεν είναι, όμως, λίγοι εκείνοι που αντί να διορθώσουν τις αιτήσεις τις αποσύρουν φοβούμενοι ότι θα εντοπιστούν από το υπουργείο Οικονομικών και αντί να λάβουν μέρισμα θα πληρώσουν…… πρόστιμο.

Πάντως όπως αναλυτικ�� γράψαμε και χθες στο star.gr, το κυριότερο λάθος είναι η υποβολή αιτήσεων από διαφορετικά πρόσωπα τα οποία όμως δηλώνουν τον ίδιο αριθμό ρολογιού της ΔΕΗ, κάτι που υποκρύπτει συγκατοίκηση ή φιλοξενία.