Ελαφρώς βελτιωμένη αλλά άκρως ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση με τα λουκέτα στις εμπορικές επιχειρήσεις το Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ στην εξαμηνιαία έρευνα του.

Όπως αναφέρει, καταγράφονται σημάδια βελτίωσης τον Μάρτιο (στο 31,2% από 32,4% τον Σεπτέμβριο του 2013) ωστόσο επιβεβαιώνεται η παγίωση μιας δυσμενούς εικόνας όπου το ανησυχητικό φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων «λουκέτα» λαμβάνει μόνιμη μορφή.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το εμπορικό κέντρο της Αθήνας είναι σε κατάσταση «ανάγκης» αφού σχεδόν 1 στις 3 επιχειρήσεις είναι κλειστές (1.986 από σύνολο 6.377 επιχειρήσεων).

Δρόμοι με ρεκόρ κλειστών επιχειρήσεων

Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι πρόκειται για εμπορικούς δρόμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας (ύψος ενοικίων, τύπος εμπορίου κα.) που όμως αποτελούν παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας.

Πανεπιστημίου: 35 % (1/3)

Σταδίου: 36% (1/3)

Χαριλάου Τρικούπη: 51% (1/2)

Μπενάκη: 40% (1/3)

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν είχαμε την κλιμάκωση του φαινομένου, καταγράφεται σήμερα μια βελτίωση της εικόνας. Τα ποσοστά, το τελευταίο εξάμηνο, δείχνουν ότι πράγματι το εμπορικό κέντρο της Αθήνας μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάσχεσης των λουκέτων. Ωστόσο, όσο το περιβάλλον παραμένει ακόμα αβέβαιο, κυρίως όσον αφορά την υπερφορολόγηση και την ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.