​Φοροδιαφυγή 40 εκατομμυρίων ευρώ μόνο από 80 άτομα, που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, εντοπίστηκαν έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους των οικονομικών εισαγγελέων στη λίστα Λαγκάρντ. Πιο τρανταχτή περίπτωση, αυτή ενός οδοντιάτρου, που… «ξέχασε» να δηλώσει 13 εκατομμύρια!

Την έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης με την ενεργό συμμετοχή του αντεισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, οι οποίοι θα καλέσουν αυτούς που δεν πλήρωσαν όσα όφειλαν από το 2002 και μετά να… πληρώσουν τώρα. Μάλιστα, εκτιμάται πως στα δημόσια ταμεία θα μπουν σχεδόν 65 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός μόνο ζεύγους, κατοίκων των νοτίων προαστίων της Αθήνας, που «χτύπησε» φοροδιαφυγή 13 εκατομμυρίων ευρώ, από το 2002 έως και το 2012: ο οδοντίατρος σύζυγος «ξέχασε» να δηλώσει στην εφορία 8.822.758 ευρώ, ενώ η εταιρεία της συζύγου, που ασχολείται με τα εμφυτεύματα, δεν δήλωσε 4.589.281 ευρώ!

Από τους άλλους ελέγχους με τα εμβάσματα (25.000 συνολικά) οι οικονομικοί εισαγγελείς εντόπισαν 80 άτομα με μεγάλες διαφορές, άνω των 500.000 ευρώ. Οι εισαγγελείς έχουν στα χέρια το��ς μία λίστα με ονόματα που δεν έχουν δηλώσει στην εφορία 38.892.000 ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες διαφορές φτάνουν έως και τα 2 εκατομμύρια. Τα εμβάσματα των προσώπων τα οποία διέπραξαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες μετά το 2009 με κατεύθυνση την Ελβετία, την Κύπρο, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλους προορισμούς.

Σύντομα, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν σύντομα από το ΣΔΟΕ να πληρώσουν, ειδάλλως θα ασκηθεί εναντίον τους κακουργηματική δίωξη.