«Οι ελληνικές Αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία» τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ναογιούκι Σινοχάρα, μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν θέλει να μας αλλάξει τα… φώτα, με παράταση για δύο ακόμη χρόνια για το περιβόητο χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό!

Όπως αποκάλυψε ��το δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα ο κεντρικός σχολιαστής του και εκδότης της Real News Νίκος Χατζηνικολάου, στην έκθεση του ΔΝΤ εντοπίζεται δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δις ευρώ για το 2015 και 3 δις ευρώ για το 2016, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με τον τρόπο που προαναφέρθηκε αλλά και άλλα μέτρα. Μάλιστα προβλέπει κι άλλο χρηματοδοτικό κενό, τουλάχιστον 2 δις ευρώ για τη συνέχεια, αλλά με την παρατήρηση ότι μπορεί να καλυφθεί από την ΕΕ, η οποία όμως με την σειρά της είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει επίσης νέα μέτρα!

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, με θέμα συζήτησης το ελληνικό πρόγραμμα, απουσίαζε η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ δίνει έμφαση σε πέντε τομείς και καλεί τις ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν:

-τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών,
-την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,
-την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών,
-τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση
-και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης, υπογραμμίζει τις «διαβεβαιώσεις» των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Σινοχάρα ανέφερε ότι «το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο και η Ελλάδα έχει προχωρήσει από το πιο αδύναμο στο πιο ισχυρό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο στην ευρωζώνη, σε μόλις τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, πρέπει ακόμα να ξεπεραστούν μια σειρά από προκλήσ��ις για να επιτευχθεί οριστικά η σταθεροποίηση και να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκλήρωσε σήμερα την πέμπτη αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός οικονομικού προγράμματος που υποστηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (EFF). Προστίθεται ότι «η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 3,01 δισ. Ειδικών Τραβηχτ��κών Δικαιωμάτων (SDR)- περίπου 3,41 δισ. ευρώ ή περίπου 4,64 δισ. δολάρια-, τα οποία θα φέρουν το σύνολο των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του διακανονισμού σε 10.22 δισ. SDR - περίπου 11.58 δισ. ευρώ ή 15,75 δισ. δολάρια».

Όπως επισημαίνεται, «είναι αναγκαία επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση του κοινωνικού δίχτυ ασφαλείας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι αρχές να συνεχίσουν τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Οι αρχές λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «παρά τη σημαντική προσαρμογή των μισθών, η απόδοση του εξαγωγικού τομέα παραμένει συγκριτικά αδύναμη. Ως εκ τούτου, είναι ευπρόσδεκτη μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα για την απομάκρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς-κλειδιά και στη μεταρρύθμιση της έκδοσης αδειών για επενδύσεις. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί στην αναζωογόνηση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».

Τέλος, σημειώνεται ότι «η αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μια σημαντική προτεραιότητα. Αν και δεν υπάρχει οξύ ρίσκο για τη σταθερότητα, είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες προκαταβολικά να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων. Προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιούνται ώστε μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κρατηθεί για πιθανά απρόοπτα από την εφαρμογή του προγράμματος.

Παράλληλα, το πλαίσιο για τη ρύθμιση δανείων πρέπει να ενισχυθεί το συντομότερο. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλό κατά την επόμενη δεκαετία, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί, για την παροχή βοήθειας, για τη μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, είναι ευπρόσδεκτες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα» κατέληξε ο κ. Σινοχάρα.