«Καμία παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στην προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων Ε9» ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Η διορία για την υποβολή της είναι η Παρασκευή 30 Μαΐου και όσοι δεν υποβάλουν εγκαίρως τη δήλωση θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ. Σημειώνεται ότι καθώς η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη δήλωση έως τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας και να θεωρούνται εμπρόθεσμοι.

Γλιτώνουν το πρόστιμο και οι εκπρόθεσμοι;

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, υπάρχει η περίπτωση να γλιτώσουν το πρόστιμο οι εκπρόθεσμοι καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους δεν καταφέρουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι σήμερα να το πράξουν μετά την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου.

Ο λόγος που δεν δίνεται παράταση είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα παρουσιάζει αρρυθμίες τις τελευταίες ημέρες και στελέχη του ΥΠΟΙΚ φοβούνται ότι θα καταρρεύσει το ηλεκτρονικό σύστημα.

Ποιοί υποβάλουν Ε9

Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Ε9 για το έτος 2014 έχουν:

- Όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013, οι οποίες υπάρχουν και κατά την 1η Ιανουαρίου 2014.

- Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών ή μειώσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α., (άρθρα 3, 4 και 5 του ν.4223/2013).

- Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ακίνητα που απαλλάσσονται του φόρου ή για τα οποία προβλέπεται μείωση αυτού (άρθρα 3, 4 και 5 του ν.4223/2013).

- Όσοι έχουν τακτοποιηθέντα ή νομιμοποιηθέντα ακίνητα ή ημιυπαίθριους χώρους, εφόσον αυτοί δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.

- Όσοι έχουν κενά ημιτελή ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, ανεξάρτητα αν τα έχουν ήδη δηλώσει, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης μείωσης στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

- Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς τη συναίνεση του φορέα.

- Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», με τη συναίνεση των ως άνω εταιρειών.