Ποιοι Που και Γιατί αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα σήμερα;

Απαντήσεις στο ερώτημα αυτό δίνει η Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων με την έρευνα της η οποία στηρίχθηκε σε δείγμα πραγματικών αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο του 2014 έως σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, οι λιγοστοί αγοραστές που τολμούν στην δεδομένη οικονομική κατάσταση να αγοράσουν σπίτι, ανήκουν στην δυναμική κατηγορία των 30-55 ετών, είναι στην πλειοψηφία τους παντρεμένοι, πληρώνουν μετρητοίς χωρίς δάνεια από τράπεζες, προτιμούν, κατά βάση, παλαιά διαμερίσματα και διαθέτουν ρευστότητα κατά μέσο όρο της τάξης των 110.000 ευρώ. Το 59% αυτών είναι πτυχιούχοι, ενώ από το σύνολο των συναλλαγών που επεξεργάστηκε η Ένωση Μεσιτών το 28% αφορά συναλλαγές με ξένους.

Μεγάλη ζήτηση φαίνεται πως έχουν τα εξοχικά, καθώς περίπου 1 στα 5 ακίνητα που αγοράστηκε (ποσοστό 17%) ανήκει σε αυτή την κατηγορία, ενώ στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όλοι οι αγοραστές από τις αρχές του 2014 ήταν Ευρωπαίοι.

Τι κάνει όμως τους αγοραστές να προχωρούν την συγκεκριμένη περίοδο σε αγορά σπιτιού;

Σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων, βασικός λόγος που τους οδηγεί στην συγκεκριμένη επένδυση την δεδομένη χρονική στιγμή, είναι η τοποθέτηση των ��ρημάτων προς εξασφάλισή τους.

Το νέο είναι ωραίο αλλά το παλιό είναι πιο… οικονομικό!

Όσον αφορά τις κατηγορίες των ακινήτων που έχουν πουληθεί από τις αρχές του 2014 έως σήμερα, η πλειονότητα αφορά παλαιά διαμερίσματα (ποσοστό 77%) και το υπόλοιπο 23% νεόδμητα έως 5 ετών ή ‘’πρωτοκατοίκητα’’ έως 7 ετών.

Ο λόγος που προτιμούνται τα σπίτια τα ... παλιά είναι βέβαια και τα… λεφτά, καθώς οι τιμές στα παλιά ακίνητα «βούτηξαν» κοντά στο 40%!

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος της τιμής ενός παλιού διαμερίσματος το οποίο αγοράστηκε το 2014 αντιστοιχεί σε 110.000 ευρώ (όταν η αντίστοιχη αξία του ίδιου ακινήτου το 2009 ήταν στα 181.000 ευρώ. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μέσα στην κρίση, το ίδιο ακίνητο έχει "χάσει" το 38% της αξίας του.

Για τα νεόδμητα ακίνητα που αγοράστηκαν επίσης το 2014 η μέση τιμή είναι στα 130.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που είχε το ίδιο ακίνητο το 2009, έχοντας υπ��στεί μείωση κατά 34%.

Πάντως, μόνο για 1 στα 4 ακίνητα προέκυψε φόρος υπεραξίας.