​Τους δέκα λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί την ιδανική χώρα για απόκτηση εξοχικής κατοικίας, δημοσιοποιεί η συμβουλευτική εταιρία για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, Algean Property.

Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρίας, η Ελλάδα προκρίνεται ως ένας από τους τελευταίους κρυμμένους παραδείσους της Ευρώπης για ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών. Περιγράφεται ως η χώρα των αντιθέσεων, καθώς συνδυάζει τον μοντέρνο και κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής με τον απλό, ήρεμο, οικογενειακό και παραδοσιακό. Διαθέτει, όπως αναφέρει η έκθεση, μοναδικά τοπία που αποτελούνται από περισσότερα από 2.000 νησιά, 20 θέρετρα για σκι καθώς και μια δυναμική καταναλωτική κουλτούρα γεμάτη σπορ, καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, σε συνδυασμό με μια ατμόσφαιρα σοφιστικέ και την αρχαία ιστορία της χώρας. Αυτές οι αντιθέσεις, επισημαίνεται, διαφοροποιούν την Ελλάδα από τους ανταγωνιστές της και την καθιστούν κορυφαίο προορισμό για διακοπές όλο το χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι παράγοντες που αναδεικνύουν τη χώρα σε κορυφαίο προορισμό για απόκτηση εξοχικής κατοικίας είναι ��ι εξής:

-Προσβασιμότητα: Η Ελλάδα διαθέτει 21 διεθνή αεροδρόμια, πολύ κοντά στον αριθμό των αεροδρομίων που διαθέτουν πολύ μεγαλύτερες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Επιπλέον, πολλές αεροπορικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων είναι οι British Airways, Turkish Airlines, Qatar Airways, Air Berlin, Aegean, Norwegian, Ryanair, easyJet, Brussels Airlines, Transavia και η Ellin Air προτίθενται να αυξήσουν τη συχνότητα πτήσεών τους στην Ελλάδα.

- Καιρός: Εξαιτίας των σύντομων και ήπιων χειμερινών μηνών και των θερμών θερινών, η μέση θερμοκρασία είναι στους 18 βαθμούς κελσίου, με περισσότερες από 300 ημέρες το χρόνο με ηλιοφάνεια, η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για εξωτερικές δραστηριότητες.

- Πολιτισμός: H Ελλάδα προσφέρει ένα ταξίδι στην ιστορία και στην τέχνη, από την προϊστορική περίοδο έως σήμερα. Συνολικά διαθέτει 232 περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, 400 μουσεία, 17 σημεία που ανήκουν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ουνέσκο και δύο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, τον Κολοσσό της Ρόδου και το Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία.

- Ακτογραμμή: Η χώρα διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο, λόγω της πληθώρας των νησιών της. Η ακτογραμμή είναι 13.676 χλμ. και περιλαμβάνει περίπου 400 παραλίες που είναι βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία».

- Ποιότητα ζωής: Ο δείκτης ποιότητας ζωής στην Ελλάδα είναι 80,5, πάνω από της Τουρκίας (59,5) και της Αιγύπτου (0,8), όμως ο δείκτης αυτός «λυγίζει» από το κυκλοφοριακό πρόβλημα και την ατμοσφαιρική μόλυνση της Αθήνας. Στην ελληνική περιφέρεια, ο δείκτης αυτός προσαρμόζεται ανάλογα και είναι κατά πολύ ανώτερος της Αθήνας.

- Εγκληματικότητα: Η Ελλάδα διαθέτει τους μικρότερους δείκτες εγκληματικότητας στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, πολλοί κάτοικοι αφήνουν τα αυτοκίνητά τους και τα σπίτια τους ξεκλείδωτα στα χωριά

- Κόστος διαβίωσης: Ο δείκτης είναι πάνω από 20% μικρότερος από τον αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των χωρών με κόστος διαβίωσης που δεν χαρακτηρίζεται ούτε υψηλό, ούτε χαμηλό.

- Επένδυση σε έναν ανερχόμενο προορισμό: Οι εκτιμήσεις για τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα γ��α το 2021 κάνουν λόγο για εκτίναξη στα 22-24 εκατ. επισκεπτών. Έτσι, όποιος διαθέτει ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από βελτιώσεις στις υποδομές αλλά και από την πιθανότητα να ενοικιάσει το σπίτι του όταν θα λείπει ή να το πουλήσει.

- Κόστος συναλλαγών: Η κυβέρνηση μείωσε τη φορολόγηση μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας από 10% σε 3%. Έτσι, η μέση συναλλαγή στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 9,7% της αξίας του ακινήτου, πολύ πιο φθηνά δηλαδή σε σχέση με την Ιταλία, την Κροατία, τη Γαλλία και την Κύπρο.

- Νομικό πλαίσιο: Εισήχθη στη χώρα νέο νομικό πλαίσιο για την ενίσχυση του περιβάλλοντος επενδύσεων, ώστε να το καταστήσει πιο φιλικό στις νέες επενδύσεις, προσφέροντας περισσότερη διαφάνεια, λιγότερη γραφειοκρατία και ασφαλείς συναλλαγές.