Μέχρι και το 11% θα φτάσει η μείωση στο ΦΠΑ σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπ��υργού. Οι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει στην κίνηση της αγοράς, όμως οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ανέφικτο.

Η κυρία Βασω Οτζάσκογλου που έχει ένα κατάστημα στο Μαρούσι εδώ και 15 χρόνια και κατασκευάζει μόνη της τα λευκά είδη και τα ενδύματα που εμπορεύεται, εξηγεί πως αν ο ΦΠΑ από 23% που είναι τώρα πέσει στο 12%, ο πρώτος που θα ωφεληθεί είναι ο καταναλωτής.

«Θα αυξηθεί η δουλειά μας και για τους πελάτες θα είναι πιο οικονομικά τα εμπορεύματα που θα πάρουν. Δώστε μας ένα παράδειγμα εμπορεύματος. Ας πούμε αυτό που το φτιάχνω μόνη μου. Πουλιέται 25 ευρώ. Όταν το ΦΠΑ θα είναι πιο λίγο θα μπορώ να το πουλώ 18, 17 ευρώ.

‘Ενα σαπούνι για παράδειγμα που κάνει 1,5 ευρώ αν μειωθεί το ΦΠΑ και πάει στο 13% θα κάνει 1.35 δηλώνει ο Μανώλης Κάβαλος, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας .

Ωστόσο, μια τόσο μεγάλη μείωση στο ΦΠΑ προϋποθέτει μια εθνική οικονομία που δε στηρίζεται σε έμμεσους φόρους, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα.

«Το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει αυξήσεις των έμμεσων φόρων 4,1 δις ευρώ για να πετύχει κανείς αυτό το στόχο και παράλληλα να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 3,3% που στηρίζεται το πρόγραμμα, κάτι το οποίο με την ασκούμενη οικονομική πολιτική είναι ανεφι��το» εξηγεί Χαράλαμπος Γκότσης, Καθηγητής Οικονομικών

Όπως εξηγούν επίσης οι επαγγελματίες, ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι βραχνάς για τις επιχειρήσεις. Κάποιοι συχνά καταφεύγουν στη φοροδιαφυγή.

Υπάρχει η άποψη ότι όταν μειώνονται οι συντελεστές οι φορολογούμενοι είναι πλέον πρόθυμοι να εκδίδουν περισσότερες αποδείξεις κυρίως στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Αυτό όμως στην πράξη δυστυχώς στο παρελθόν δεν έχει αποδειχθεί ότι ισχύει.

Την ίδια ώρα στις εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός ειπε ότι ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα από 42% θα πέσει στο 33% ενώ για τις εταιρείες θα πέσει στο 15%.