«Το ελαιόλαδο και το μέλι μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση» αναφέρει το Bloomberg στον τίτλο δημοσιεύματος για τις εξαγωγικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλεί τους παραγωγούς παραδοσιακών τροφίμων και ποτών, από τους παραγωγούς αυγοτάραχου έως τους μελισσοκόμους, να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας σε εξαγωγική οικονομία» αναφέρει το διεθνές μέσο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, περισσότερες ελληνικές εταιρείες τροφίμων πρέπει να επικεντρωθούν -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός- στην «επεξεργασία αγροτικής παραγωγής για να φέρουν τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές», προσθέτοντας ότι «το 85% της παραγωγής αντιστοιχεί σήμερα σε 200 μεγάλες εταιρείες, ενώ 17.000 μικρές και μεσαίες εταιρείες έχουν τεράστιες δυνατότητες».
cxccc.jpg
Στο δημοσίευμα, τονίζεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων -που περιλαμβάνουν τρόφιμα, ποτά και φυτικά έλαια- αυξήθηκαν κατά 3,5% (σε αξία) το 2013, φθάνοντας στα 4,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Με περίπου το 17% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών υπολείπεται των πετρελαιοειδών και των βιομηχανικών προϊόντων, όπως ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα χημικά πρ��ϊόντα.

Το Bloomberg παραθέτει στη συνέχεια τα παραδείγματα εγχώριων επιχειρηματιών που τόλμησαν το βήμα προς τα έξω με επιτυχία, εξάγοντας παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα με άριστη τυποποίηση και συσκευασία σε δεκάδες χώρες.