«Ένα νόμισμα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει κάθε ανθρώπινη ανάγκη. Όταν τα χρήματα στερεύουν, οι άνθρωποι πεινούν, τα εργοστάσια πέφτουν σε αδράνεια και ο ιστός της κοινωνίας αρχίζει να διαρρηγνύεται. Αυτό έγινε φανερό όταν η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση».

Έτσι ξεκινάει το άρθρο του στον Guardian o μάνατζερ της κοινότητας «Action project» για τα ευρωπαϊκά νομίσματα, Λέντερ Μπίντερβαλντ, o οποίος προτείνει την ύπαρξη εναλλακτικού νομίσματος ή ενός νομίσματος... back up για τη χώρα μας.

«Με πάνω από το ήμισυ των νέων της χώρας χωρίς θέσεις εργασίας, η ανεργία είναι περισσότερο από ένα στατιστικό στοιχείο: είναι απτή. Η έννοια της προσφοράς και της ζήτησης, αυτή που επιτρέπει στην οικονομία να κάνει τη δουλειά της, στην Ελλάδα γίνεται προβληματική» αναφέρει χαρακτηριστικά. Φέρνοντας το παράδειγμα της Μαγνησίας και του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης αλλά και τις ΗΠΑ την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης όπου υπήρχε παράλληλο νόμισμα, ο Μπίντερβαλντ τονίζει ότι «αν υπάρχει μια λύση για τη ρευστότητα στο Νότο, χωρίς την απαραίτητη αποξένωση από τις χώρες του Βορρά, αυτή είναι η ύπαρξη ενός παράλληλου νομίσματος, ή ενός νομίσματος back up».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό «δεν σημαίνει το τέλος του ευρώ, καθώς η χρήση αυτού του νομίσματος θα είχε τοπικό χαρακτήρα και θα διευκόλυνε τις ανταλλαγές». Παράλληλα, ο Μπίντερβαλντ αναφέρεται στην άνοδο του bitcoin, στα Google πορτοφόλια, στα νομίσματα του Amazon για να δικαιολογήσει την άποψή του ότι «η παλιά καλή συνταγή του ενός νομίσματος μοιάζει να μην είναι αρκετή».

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αναταξινομείται από "ανεπτυγμένη χώρα" σε "αναδυόμενη αγορά" . Αλλά τι ακριβώς θα μπορούσε να αναδύεται μέσα από αυτή την κρίση; Στην αρχαία ελληνική η λέξη "ΚΡΙΣιΣ" σημαίνει επιλογή. Τι θα συμβεί αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας μια επιλογή για το είδος των οικονομιών που χρησιμοποιούμε, καθώς και το είδος των νομισμάτων που δημιουργούμε για να μας διευκολύνουν;» καταλήγει ο Μπίντερβαλντ.