​Την ανάκληση της εγκυκλίου που προκάλεσε τις μαζικές πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας παράλληλα δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι υπάρχει αναδρομική φορολόγηση υπεραξίας για όσους ξένους επενδυτές αγόρασαν ελληνικά ομολόγα από τις αρχές του έτους.

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για την διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακαλείται.

«Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 01/01/2014 και εφεξής. Κατά συνέπεια, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης είναι παντελώς αναληθή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ και, προσθέτοντας ότι οι υπεραξίες από 29/2/2012 έως 31/12/2013 φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου, καταλήγει: «αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει τη μείωση της φορολογίας. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του φόρου αυτού από 01/01/2014».

Σημειώνεται πως το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε χθες μια ανάσα πριν το 7% καθώς επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων υπό τον φόβο αναδρομι��ής φορολόγησης.