Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το καλοκαίρι του 2012, που αναφέρονται στον διεθνή Τύπο, καταδεικνύουν τόσο την κρισιμότητα εκείνης της περιόδου, όσο και την απόσταση που διάνυσε η χώρα από τότε έως σήμερα, ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Η επόμενη μέρα».

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε, λέγοντας ότι αυτή ανήλθε σε 19,4% του ΑΕΠ και ότι δεν υπάρχει παράδειγμα άλλης χώρας που πέτυχε κάτι αντίστοιχο σε τόσο μικρή χρονική περίοδο. Πρόσθεσε δε, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο εφέτος, ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ το 2013- σε σύγκριση με το μηδενικό πλεόνασμα που ήταν ο στόχος- έχει ήδη επιτευχθεί πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2020.