Μέτωπο αντιδράσεων από επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κατοίκους αλλά και από βουλευτές, που μιλούν στην Real News , δημιουργείται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στην οριοθέτηση και προστασία του αιγιαλού, η δημόσια διαβούλευση για το οποίο παρατάθηκε μέχρι και τις 13 Μαΐου.

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα παραθέτε�� τους προβληματισμούς φορέων, που μιλούν για απόπειρα καταστροφής του φυσικού πλούτου και ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσής του, ενώ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «δώρο» σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Διαβάζοντας το νομοσχέδιο που έχει βγει για τους αιγιαλούς και τις παρα��ίες της χώρας απλώς μου “έπεσαν τα μαλλιά» και τόλμησα να δηλώσω δημόσια πρώτη και μόνη ως βουλευτής ότι πρόκειται για νομοσχέδιο -τέρας» δηλώνει στην εφημερίδα η Φωτεινή Πιπιλή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέσω του νομοσχεδίου δίνεται το δικαίωμα σε εργολαβικά συμφέροντα να επεκταθούν στις ελεύθερες παραλίες να τις ιδιωτικοποιήσουν προς το συμφέρον τους και να μεταβάλουν τη χρήση αιγιαλών σε περιοχές φιλέτα , όπως αυτές του ελληνικού, του αστέρα βουλιαγμένης, της Αναβύσσου και άλλων.

«Το νομοσχέδιο που αφορά ρυθμίσεις για τη χρήση αιγιαλού και παραλίας, όπως έχει διατυπωθεί στη διαβούλευση δεν περνάει από τη Βουλή. Η ανεξέλεγκτη και χωρίς περιορισμούς ιδιωτική εκμετάλλευση δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Άρθρο του νομοσχεδίου επιτρέπει σε τουριστικές επιχειρήσεις να επιχωματώσουν θαλάσσιους χώρους ανάλογα με τις κλίνες που διαθέτουν. Αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στον ��ιγιαλό.

Παράλληλα τονίζουν δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί, το άλλο άκρο, καθώς υπάρχουν κατασκευές που εξυπηρετούν επιχειρηματικές δραστηριότητες που χρειάζονται πρόσβαση στη θάλασσα, ή κατασκευές που εξυπηρετούν δημόσιους και ερευνητικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι όροι για την προστασία του περιβάλλοντος.