Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι τράπεζες βάζουν «χέρι» στο κοινωνικό μέρισμα που κατατίθεται σήμερα σε 205.912 δικαιούχους.

Πολίτες έλεγξαν σήμερα το πρωί τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και διαπίστωσαν ότι ενώ είχε γίνει η κατάθεση του μερίσματος της κυβέρνησης, δεν υπήρχε ούτε ευρώ! Όπως είπαν οι ίδιοι, έχουν οφειλές από δάνεια και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και το ποσό δεσμεύτηκε.

Ωστόσο, ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ορίζει ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν μπορεί να κατασχεθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το κοινωνικό μέρισμα «είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

Οι αυξανόμενες καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα που έδωσαν εντολή τις τράπεζες να εφαρμόζουν το νόμο και να μην κατάσχουν το μέρισμα που πιστώθηκε σήμερα στους δικαιούχους.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μιλώντας στο Mega δεσμεύθηκε πως θα υπάρξει διόρθωση εντός της ημέρας και θα επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους. «Θα διορθωθεί άμεσα και εννοώ σήμερα. Το κοινωνικό μέρισμα δεν ακουμπιέται, δε θίγεται, είναι ένα ποσό για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι ακατάσχετο» ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης.

Πριν από λίγη ώρα, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην ανακοίνωση ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζετε με οφειλές «άρα πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων». Όπως αναφέρεται, «σε περίπτωση που εκ λάθους ή εξ αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται».