Κούρεμα έως και 80% και μηδενικές καταβολές για επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν οι αποφάσεις ειρηνοδικείων (σε Χαλάνδρι, Μαρούσι και Νεμέα) για υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Οι οφειλές για ένα ζευγάρι συνταξιούχων με 3 παιδιά- 2 από τα οποία είναι φοιτητές-και καθαρό οικογενειακό εισόδημα 2.645 ευρώ, είχαν φτάσει σχεδόν στο μισό εκατομμύριο ευρώ. Το δικαστήριο αποφάσισε διαγραφή του 55% του χρέους. «Οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες από ένα σημείο και μετά ήταν μεγαλύτερες από το εισόδημα. Άρχισε ο δανεισμός από την μια τράπεζα για να πληρώνεται η άλλη» δήλωσε ο 69χρονος συνταξιούχος στο δελτίο ειδήσεων του Star. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το 2010 έφτασα σε οικονομικό αδιέξοδο. Έτσι αποφάσισα να κάνω χρήση του νόμου Κατσέλη».

Η δεύτερη περίπτωση αφορά έναν 43χρονο ελεύθερο επαγγελματία, με ένα ανήλικο παιδί και μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ. Τα καταναλωτικά δάνεια και οι κάρτες έφτασαν τις 35 χιλιάδες ευρώ. Το δικαστήριο αποφάσισε μηδενική καταβολή μέχρι το 2017.

«Δεν ήταν ένα δάνειο, ήταν διάφορα καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες, τα οποία τα έπαιρνα για να καλύψω τις ανάγκες διαβίωσης» δήλωσε ο 43χρονος στο Star.

Τα χρέη ενός 57χρονου αγρότη με 3 ενήλικα παιδιά και εισόδημα 764 ευρώ είχαν φτάσει τις 366.000 ευρώ. Το δικαστήριο αποφάσισε διαγραφή του 78% του χρέους και την καταβολή του υπόλοιπου ποσού σε διάστημα 24 ετών.

Η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΖΩ, δήλωσε στο Star, ότι με δικαστική απόφαση επίσης κρίθηκε ότι ο δανειολήπτης έπρεπε να διατηρήσει εκτός από την κύρια κατοικία και όλα τα αγροκτήματά του, διότι από τα αγροκτήματα βιοπορίζεται . «Μας έχουν απευθυνθεί 14 χιλιάδες καταναλωτές» τόνισε.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να απευθυνθούν για να λάβουν συμβουλές για τον νόμο Κατσέλη και τα υπόλοιπα νομοθετικά εργαλεία, προκειμένου να βρουν διέξοδο και να ρυθμίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις οφειλές τους .