Παρέλαση «μαύρου χρήματος» είχαμε τη δεκαετία 1999-2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Όπως επεσήμανε ο Ιωάννης Κατσίπης, υπάλληλος του ΣΔΟΕ, στη Βουλή στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού εγκλήματος που υφίσταται στη χώρα μας, αφορά στη δεκαετία από το 1999 έως το 2010, οπότε -μέσω του τραπεζικού συστήματος- διακινήθηκε όλο το μαύρο χρήμα. Μάλιστα, ο ίδιος αλλά και άλλοι συνάδελφοί του, επισήμαναν την αναγκαιότητα να υπάρξει νομοθετ��κή παρέμβαση προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή.

Η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει διάταξη, σύμφωνα με την οποία πάει στα δύο χρόνια η παραγραφή για υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου μέχρι την 31.12.2013, ωστόσο τα νέα μέλη της Αρχής επισημαίνουν ότι πολλές υποθέσεις μέχρι το 2007 είναι κοντά στην παραγραφή και θα πρέπει το ΣΔΟΕ και η Αρχή εκεί να ρίξουν το μεγαλύτερο βάρος των ελέγχων.

Πίεση στις τράπεζες με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενημερώθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα τόσο η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όσο και οι άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών σχετίζο��ται με την χρονική υστέρηση με την οποία οι τράπεζες ανταποκρίνονται στα αιτήματα και διαβιβάζουν στοιχεία για επίμαχους λογαριασμούς.

«Με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, την προανακριτική επιτροπή και την οικονομική κρίση, ασκήθηκε πίεση στις τράπεζες να ανταποκρίνονται στα αιτήματα ελέγχου», είπε ο κ. Κατσίπης και ενημέρωσε ότι το μητρώο λογαριασμών, που, αυτή τη στιγμή, έχει μπει σε παραγωγική λειτουργία, παρέχει στους ελεγκτές τα στοιχεία που αφορούν στο υπόλοιπο των λογαριασμών, τους συνδικαιούχους και τα νούμερα των λογαριασμών.

Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου: Έφυγαν 9 δισ. σε 2 χρόνια

Εξάλλου, η Χαρίκλεια Μαυρίδου, γενική διευθύντρια φορολογικής διοίκησης, ανέφερε ότι από τον Ιούλιο τ��υ 2013 που δημιουργήθηκε το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου) έχει γίνει ανάλυση κινδύνου για τις 24.710 υποθέσεις οι οποίες είχαν βγάλει περίπου 9 δισ. στο εξωτερικό κατά το διάστημα 2009-2011.

«Στοχεύσαμε κατ' αρχήν 436 υποθέσεις και συνολικά έως τώρα έχουμε στοχεύσει 1200 υποθέσεις» είπε η κ. Μαυρίδου και ενημέρωσε ότι οι έλεγχοι από τέτοιες υποθέσεις απέφεραν έσοδα που ξεπερνούν 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η κα Μαυρίδου επεσήμανε την ύπαρξη προβλημάτων στην νομοθεσία και στην έλλειψη προσωπικού με δεδομένο και το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό οι οργανικές θέσεις των εφοριακών ήταν 17.000 και αυτή στιγμή έχουν απομείνει περί τους 8.000 εφοριακοί.