​Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να λάβουν υπόψιν τους την δέσμευση του Νοεμβρίου του 2012 για μέτρα επίτευξης βιωσιμότητας του χρέους «στο πλαίσιο του επομένου ελέγχου».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε κατά την συνέντευξη Τύπου μετά το Εurogroup πως η ελληνική πλευρά παρουσίασε την αναπτυξιακή της στρατηγική, ένα πρόγραμμα που «θα βοηθήσει την Ελλάδα να περάσει στο επόμενο στάδιο, από την σταθεροποίηση στην βιώσιμη ανάπτυξη», συμπληρώνοντας πως ένα δεύτερο πιο λεπτομερές κείμενο θα έρθει στο Eurogroup αργότερα.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 6,3 δισ. ευρώ από το EFSF και προσβλέπει σε έγκριση της αξιολόγησης από το ΔΝΤ η οποία αναμένεται αρχές Ιουνίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε παράλληλα ότι οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη η οποία ακολουθεί το πρόγραμμα προσαρμογή. "Αυτό μπορεί να θεωρηθεί το δεύτερο στάδιο που θα οδηγήσει την Ελλάδα από τη σταθεροποίηση στην ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη", δήλωσε προσθέτοντας ότι "όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς το πρόγραμμα".

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το τέλος του Eurogroup καλωσορίζουν «τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία» και υπογραμμίζουν ότι «οι ανανεωμένες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής από τους Έλληνες πολίτες και τις Αρχές.»

Σημειώνουν επίσης ότι το θέμα των ενδεχόμενων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, «όπως διατυπώθηκαν στο Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης.»

«Το πρόγραμμα προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει και αποδεικνύεται ότι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» και η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές «είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι εμπιστοσύνης των αγορών και ένα σημαντικό βήμα προς την ευρύτερη πρόσβαση στις αγορές».

«Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος θα είναι κρίσιμα για αυτήν την κατάληξη» υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.