​«Δεν εξετάζεται καμία παρέμβαση προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων που καταβάλλονται από το Δημόσιο». Αυτό ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 30 Απριλίου, έπειτα από ερώτηση που αναφερόταν σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο καθιέρωσης του μοντέλου που χρησιμοποιεί η Αυστραλία στο ασφαλιστικό, με το οποίο η σύνταξη συνδέεται με οικογενειακά και περιουσιακά στοιχεία και στηρίζεται ελάχιστα στον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ.Σταϊκούρας ήταν κατηγορηματικός.

«Όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα περί εξέτασης του αυστραλιανού συνταξιοδοτικού μοντέλου είναι ανυπόστατα» ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3865/2010, ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (βασική και αναλογική) αφορά μόνο τους υπαλλήλους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης) από 1.1.2015 και εφεξής και μόνο για τον χρόνο υπηρεσίας τους, από 1.1.2011 και μετά.