​Η κυβέρνηση μας δίνει ραντεβού τον Σεπτέμβρη για νέες συζητήσεις που αφορούν μισθούς και συντάξεις ενώ αποκλείει μειώσεις μιας και διανύουμε προεκλογική περίοδο.

Το μεσοπρόθεσμο κατατέθηκε χθες (30-04-14) και ενώ δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, μια ματιά στα χαμηλά νούμερα θα σας πείσει ότι θα επιβληθούν και άλλα μέτρα. Χαρακτηριστικό της τακτικής που ακολουθείται από τους οικονομολόγους ώστε να μην υπάρξουν εντάσεις στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο η γνωστή πλέον “έκτακτη εισφορά” σε μισθωτούς και συνταξιούχους που ήρθε για να μείνει.

Με βάση, όμως τα δημοσιονομι��ά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον έκτακτο αυτό φόρο, ακόμα και αν δεν αναφέρεται προς το παρόν πουθενά.

Μέσα στο καλοκαίρι, βέβαια έρχεται η σειρά των συντάξεων. Η μείωση δηλαδή στις επικουρικές με το μεσοπρόθεσμο να προβλέπει εξοικονόμηση 464 εκατ. ευρώ στην τετραετία 2014-2017 από τα επικουρικά ταμεία.

Όπως σας είχαμε γραψει στο star.gr από 1η Ιουνίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ, όμως ο αρμόδιος υπουργός υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις καθώς κατά μέσο όρο οι μειώσεις θα κυμανθούν κοντά στο 5%.

Να σημειωθεί ότι ο κύριος Βρούτσης επιμένει ότι δ��ν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ το οικονομικό επιτελείο μιλά για εξοικονόμηση πόρων και όχι για μειώσεις, αποκλείοντας έτσι και το ενδεχόμενο μειώσεων στους μισθούς.

Ωστόσο τα νούμερα του μεσοπρόθεσμου έχουν ένα κενό, τη διαφορά μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν στον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015-2016. Η ελληνική πλευρά μάλιστα βλέπει κενό μικρότερο και από το μισό σε σχέση με εκείνο που προβλέπει η Κομισιόν ανεβάζοντας το ποσό μόλις στο 1,9 δισ.

Οι διαφορές όπως όλα δείχνουν θα λυθούν τον Σεπτέμβριο, που δεν θα είναι προεκλογική περίοδος!