​Η Moody's αναβάθμισε σε σταθερό από αρνητικό το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η αναβάθμιση αντανακλά τις προσδοκίες για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμό ανάπτυξης το 2014-2015, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Όπως επισημαίνει, η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την επανάκτηση της πρόσβασης στις διατραπεζικές και διεθνείς αγορές κεφαλαίου, θα οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών πιέσεων και σε σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2015.

Επιπρόσθετα, το outlook λαμβάνει υπόψη την αναμενόμενη επιδείνωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού το 2014, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό από ότι προηγουμένως, επισημαίνει η Moody’s.

O διεθνής οίκος εκτιμά ότι παρά την αδύναμη εγχώρια ζήτηση στη σκιά των μισθολογικών περικοπών και της υψηλής ανεργίας, το λειτουργικό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί σταδιακά, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε ποιο ομαλές συνθήκες σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Η Moody’s προβλέπει σταδιακή οικονομική ανάκαμψη για την Ελλάδα, κατά 0,3% του ΑΕΠ για το 2014 και 1,2% του ΑΕΠ για το 2015 (σ.σ. χαμηλότερα δηλαδή από τις προβλέψεις της Κομισιόν, 0,6% και 2,9% αντίστοιχα), χάρη στον τουρισμό και τις εξαγωγές. Οι μεταρρυθμίσεις μεταμορφώνουν την Ελλάδα σε μια περισσότερο εξαγωγικά προσανατολισμένη οικονομία, εκτιμά αντί του υφιστάμενου μοντέλου που στηρίχθηκε στην κατανάλωση.