Στη ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται να προχωρήσει σταδιακά η κυβέρνηση από τις α��χές καλοκαιριού, με στόχο τη μείωση της οικονομικής ενίσχυσης των ταμείων.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναμένεται να ξεκινήσει τις σαρωτικές μεταβολές, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή παλαιότερους νόμους και εξαλείφοντας σταδιακά τα ελλείμματα που παρουσιάζουν οι ασφαλιστικοί φορείς, μέσω της περικοπής παροχών.

Οι ασφαλισμένοι και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι την επαύριον των μνημονίων θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα... μεταλλαγμένο σύστημα ασφάλισης που δεν θα έχει καμία σχέση με το σημερινό και θα στηρίζεται κυρίως σε ατομικούς λογαριασμούς, οι οποίοι ανάλογα με το ταμειακό τους απόθεμα θα «καταβάλλουν» συντάξεις

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου τον Ιούνιο να παρουσιάσουν στην τρόικα το πρώτο στάδιο αλλαγών του συστήματος ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει την «ουσιαστική» ενοποίηση και τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων (με ενιαίους όρους και προϋποθέσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους), αλλά και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων ταμείων με ελλείμματα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Σε δεύτερο στάδιο, θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις έως το τέλος του έτους, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ζητήσει από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή την εκπόνηση μελετών για τη βιωσιμότητα όλων των ταμείων και κλάδων, οι οποίες θα είναι έτοιμες το φθινόπωρο. Οι μελέτες θα στηριχτο��ν στην περικοπή των εσόδων προς τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της αύξησης της ανεργίας, της περικοπής κοινωνικών πόρων και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα έξι μέτρα-σοκ που ζητά η τρόικα

Πέρα όμως από τις άμεσες περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, από το φθινόπωρο θα τεθούν σε εφαρμογή αλλαγές που θα οδηγούν σε έμμεσες μειώσεις κύριων συντάξεων. Το ασφαλιστικό θα έχει πλέον έξι βασικά χαρακτηριστικά:

1. Δημιουργία σταδιακά τριών μεγάλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ), με τελικό στόχο τη συγχώνευσή τους σε έναν φορέα-μαμούθ το 2017, τον Εθνικό Φορέα Απονομής Συντάξεων.

2. Περιορισμένη συμμετοχή του κράτους σε βασικές συνταξιοδοτικές παροχές μέσω της καθιέρωσης εθνικής σύνταξης.

3. Συνεχείς παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ανάλογες παρεμβάσεις έχει ζητήσει η τρόικα και για τις κύριες συντάξεις.

4. Ατομικοί ασφαλιστικοί λογαριασμοί, όπου ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου θα διαμορφώνεται το τελικό ποσό της σύνταξής του.

5. Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από τα 62 έτη, αλλά και αναπροσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής στη χώρα.

6. Έντονη δραστηριοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του περιορισμού των συντάξιμων αποδοχών θα γεννηθεί η ανάγκη επιπλέον αποταμίευσης για τους ασφαλισμένους.