Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Στη δημοσιοποίηση της πλέον θετικής έκθεσης από καταβολής ελληνικού προγράμματος προχώρησει σήμερα η τρόικα στις Βρυξέλλες, με τα στελέχη της Κομισιόν να υπαινίσσονται για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα των επομένων ετών δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο.

Κοινοτικός αξιωματούχος, που ενημέρωσε τον Τύπο, επεσήμανε πως η τρόικα -παρά τις επιφυλάξεις της- έχει τη βεβαιότητα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα των επομένων ετών θα εκπληρωθούν και ότι η χώρα παραμένει σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς.

«Καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την κάλυψη μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών καθώς τα κόκκινα δάνεια και τα τοξικά στοιχεία στο ενεργητικό τους δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Σε σχέση με την απασχόληση στο Δημόσιο, ο κοινοτικός αξιωματούχος ενημέρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τεκμηριωμένα σχέδια για τον αριθμό των απασχολούμενων και την ποιότητα των υπηρεσιών, ενώ συνιστά να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ των χαμηλότερων και των υψηλότερων αμοιβών στο ενιαίο μισθολόγιο.

«Ευχάριστη έκπληξη τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής»

Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε θετική έκπληξη τα αποτελέσματα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το κυνήγι των μαϊμού συντάξεων, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η τρόικα δεν πρόκειται να δώσει εκ των προτέρων λευκή επιταγή στον υπολογισμό τέτοιων παρεμβάσεων. «Εκ των υστέρων θα παραδεχθούμε ότι υπάρχει απόδοση» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θα ήταν πολύ χειρότερα αν είχατε βγει από το ευρώ»

Κλείνοντας, ο κοινοτικός αξιωματούχος εκτόξευσε μομφές εναντίον του πολιτικού συστήματος για τη στάση του ειδικά τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του μνημονίου λέγοντας πως «θα προτιμούσαμε να κάνουν τη δουλειά τους σε σχέση με το πρόγραμμα και όχι να κατηγορούν το πρόγραμμα».

Τόνισε επίσης ότι αυτή η στάση ήταν που δημιούργησε προβλήματα στην επίτευξη των διαφόρων στόχων και πρόσθεσε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι στην περίπτωση που η χώρα δεν είχε διασωθεί με πρόγραμμα αλλά έχει βγει από το ευρώ «η αναγκαία και αναπόφευκτη προσαρμογή θα ήταν εξαιρετικά βαρύτερη».