​Παρά τα εγκώμια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος γερμανοί συντηρητικοί και αριστεροί πολιτικοί πιστεύουν ότι η πολιτική των δανειστών έναντι της Ελλάδας δεν πρέπει να διαφοροποιηθεί.

Ο επικεφαλής του Eurogroup και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Stuttgarter Zeitung είπε αναλογιζόμενος τις «νυχθημερόν», ��πως τις χαρακτήρισε ο ίδιος, διαπραγματεύσεις, που έκανε με εκπροσώπους τραπεζών και διεθνείς δανειστές ότι «δεν εύχομαι σε κανένα πρόεδρο του Eurogroup να αναγκαστεί να το ξανακάνει, αλλά είναι κάτι που δεν το αποκλείω οριστικά».

Την ίδια ώρα σημαντικά στελέχη του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ υπογραμμίζουν ότι παρά τις δημοσιονομικές επιτυχίες δεν θα πρέπει να δοθεί τρίτο πακέτο σε μια χώρα που μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής Βουλής, Πέτερ Ράμσαουερ, από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα, τάχθηκε - σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild - εναντίον ενός ενδεχόμενου τρίτου πακέτου.

«Η πτωτική πορεία δεν έχει ακόμη σταματήσει, το χρέος συνεχίζει να διογκώνεται. Τυχόν μείωση του επιτοκίου δανεισμού θα έδινε ένα μοιραίο μήνυμα, θα ήταν σαν να λέγαμε συνεχίστε με τη διαφθορά, την τσαπατσουλιά, την τεμπελιά με γερμανικά χρήματα» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού Γκεζίνε Λετς, από το κόμμα Η Αριστερά εξέφρασε την αντίθεσή της στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αλλά για άλλους λόγους. «Τασσόμαστε κατά εάν αυτά τα χρήματα καταλήξουν στις τράπεζες και στους εκατομμυριούχους και όχι σε εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά τα χρειάζονται».

��αρόμοια κριτική υπήρξε και από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκύντερ Κριχμπάουμ. «Η τρόικα εξωραΐζει την ελληνική τραγωδία. Στην πραγματικότητα αυξάνεται το χρέος και ο ελληνικός προϋπολογισμός διατηρείται εν ζωή χάρη σε γερμανικά χρήματα. Αποκλείεται να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπληρώσει ποτέ το χρέος της».