​Με καλά λόγια και … επαίνους για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την μια και με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές από την άλλη, η τρόικα δίνει σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, όπως διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο έλεγχο που οδήγησε στην έγκριση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ.

Τα ανοιχτά ζητήματα, όπως έχει γράψει «Το Βήμα της Κυριακής», τα οποία θα τεθούν από την τρόικα και αναμένεται να αποτελέσουν σημεία έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης είναι:

-η αντιμετώπιση του «κενού πόρων» το οποίο δημιουργείται στο ασφαλιστικό σύστημα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες από την 1η Ιουλίου και τη σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων

-η ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, πολιτική που η τρόικα θέτει ως αναγκαία προυπόθεση για τη μείωση της ανεργίας που κινείται στο 26% για το σύνολο του πληθυσμού και στο 54% για τους νέους.

μεταρρύθμιση των δομών είσπραξης των φόρων και ειδικά του ΦΠΑ όπου οι απώλειες εσόδων για το κράτος είναι τεράστιες, και

επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους για το οποίο επιχειρείται μια πρώτη αποτύπωση από την πλευρά της τρόικας.

Υπενθυμίζουμε πως την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια για το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ωστόσο πως οι προκλήσεις δεν έχουν τελειώσει, ενώ εκτίμησε πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει το β’ εξάμηνο.