Ο ξένος τύπος εκτιμά ότι ναι μεν ξεκινά η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά και την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αποκλείει όμως το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος.

Τόσο η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, όσο και η Stuttgarter Zeitung τονίζουν πως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος ξεκινά, παραπέμποντας στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 με την δεύτερη να χαρακτηρίζει "στατιστικό τρίκ" το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Γερμανική εφημερίδα Bild σχολιάζει ότι το πρω��ογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας καθώς οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην υλοποιούνται. «Παντού ανθεί η διαφθορά. Οι γραφειοκράτες εξακολουθούν να μην εργάζονται όπως θα έπρεπε. Τα συνδικάτα μπλοκάρουν μια ελεύθερη αγορά εργασίας. Η Ελλάδα ζει με δανεικά. Το χρέος ανέρχεται στο 175 % του ΑΕΠ. Το μίνι πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ούτε καν μια σταγόνα στον ωκεανό. Όποιος αγοράζει ελληνικά ομόλογα, το κάνει λιγότερο επειδή εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα επιλύσουν γρήγορα τα προβλήματά τους. (Αντιθέτως:) Ποντάρει στο ότι εντέλει οι άλλοι θα πληρώσουν. Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη λόγος για πανηγυρισμούς», αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η Freie Presse σημειώνει ότι «τώρα οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, καθώς στις πατρίδες τους είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι ελαφρύνσεις αυτές (που υποσχέθηκαν). Χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μια έμμεση διαγραφή του χρέους για τους Έλληνες. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμούς».