«Η Ελλάδα πετυχαίνει το πρώτο της πλεόνασμα μετά από 10 χρόνια», μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης έκανε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση νέας οικονομικής βοήθειας: πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, το 2013, μετά από δέκα χρόνια», γράφει ο Spiegel. Όπως επισημαίνει όμως, «το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα καθαρά αριθμητικό μέγεθος: στην πραγματικότητα πέρυσι κυριάρχησαν οι τεράστιοι τόκοι της υπερχρεωμένης χώρας, με το έλλειμμα του προϋπολογισμο�� να διαμορφώνεται στο 12,7% του ΑΕΠ.»

«Στην Ελλάδα η κατάσταση βελτιώνεται», γράφει και η οικονομική Handelsblatt επισημαίνοντας ότι η αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. «Ωστόσο το μαζικό χρέος της Ελλάδας συνέχισε, πέρυσι, να αυξάνεται φθάνοντας το 175,1% του ΑΕΠ - η μέγιστη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

«Τώρα η Ελλάδα ελπίζει σε οικονομική ελάφρυνση των δανείων της υπό τη μορφή χαμηλότερων επιτοκίων ή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ελπίζει οι συνομιλίες να αρχίσουν στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, όμως η απόφαση δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο».