Πρωτογενές πλεόνασμα και με… βούλα Eurostat! Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης αυτό που περιμέναμε.

Τα στοιχεία που έστειλε η Eurostat βρίσκονται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα στοιχεία που έστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Δεν αναφέρεται σε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά εμμέσως το επιβεβαιώνει:

-Το έλλειμμα της Γενικής Κυ��έρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 23,109 δισ. ευρώ.

-Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αντιστοιχεί σε 318,703 δισ. ευρώ.

Το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές ήταν πέρυσι 182,054 δισ. ευρώ.

Η Eurostat, όπως ήταν αναμενόμενο, στην επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες από μόνες τους δημιούργησαν πέρυσι έλλειμμα 19,272 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρωτογενές έλλειμμα πέρυσι (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των τραπεζών) ήταν 15,887 δισ. ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθούν τα 19,272 δισ. των πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ.
pinakas.jpg
Σταϊκούρας: Στο 1,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής
Στο 1,5 δισ. ευρώ (χωρίς τη στήριξη των τραπεζών ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ) διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τους κανόνες του προγράμματος, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προκύπτει ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα λογαριασμών και χωρίς την επίπτωση της στήριξης των τραπεζών το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης είναι 3,8 δισ. το 2013, πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ, στο 2,1% του ΑΕΠ.
«Σήμερα η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους και επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα νωρίτερα από τις προβλέψεις» , τόνισε ο κ Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος αλλά και για την έξοδο στις αγορές. Αποτελεί επίσης προϋπόθεση για τη διεκδίκηση λύσεων στο χρέος.
«Πρέπει να διαφυλαχθούν όσα έχουν επιτευχθεί προκειμένου τώρα να περάσουμε στη φάση της ανάκαμψης» ανέφερε.
Υπενθυμίζεται ότι το «πρωτογενές» πλεόνασμα, δηλαδή το πλεόνασμα χωρίς να προσμετρηθούν οι τόκοι που κάθε χρόνο πληρώνει το κράτος για δάνεια βάσει προϋπολογισμού αναμενόταν το 2013 στα 811 εκατ. ευρώ και βάσει μνημονίου ήταν μηδενικό.
Μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει το θέμα του ελληνικού χρέους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση του Εuroworking Group, η οποία αναμένεται ότι θα εγκρίνει τη δόση των 6,3 δισ. ευρώ, πιστοποιώντας την τήρηση του προγράμματος σε ποσοστό άνω του 92%.