​Με δύο τροπολογίες οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν την Πέμπτη στη Βουλή επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο των θετικών ειδήσεων το υπουργείο Οικονομικών.

Με την πρώτη αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση της εξαγγελίας από τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά του συστήματος «δεν πληρώνω ΦΠΑ τον οποίο δεν έχω εισπράξει».

Με τη δεύτερη θα εξουδετερώνεται η παγίδα των τεκμηρίων που καραδοκεί φέτος για άνεργους, φοιτητές και μικροκαταθέτες οι οποίοι κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν φόρο επί ανύπαρκτων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών άνεργοι, φοιτητές και μικροκαταθέτες χωρίς άλλα πραγματικά εισοδήματα αλλά με μικροποσά από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση θα φορολογηθούν φέτος με την κλίμακα των μισθωτών –συνταξιούχων και το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ.

Έτσι, φορολογούμενος ο οποίος για παράδειγμα είχε πέρυσι μοναδικό εισόδημα 5 ευρώ από τόκους καταθέσεων, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 300,5 ευρώ. Κι αυτό γιατί το ελάχιστο τεκμήριο δαπανών διαβίωσης των 3.000 ευρώ αθροίζεται στα 5 ευρώ των τόκων καταθέσεων και θα φορολογηθεί τελικά με βάση την κλίμακα φόρου κινητών αξιών (10% στο πρώτο κλιμάκιο), χωρίς αφορολόγητο.

Απαντώντας μέσω twitter σε φορολογούμενο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που θα διευθετήσει το ζήτημα.

Μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία, ο κ. Θεοχάρης συμβουλεύει τους φορολογούμενους που κινδυνεύουν να πιαστούν άδικα στην τσιμπίδα των τεκμηρίων να μην οριστικοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ούτως ή άλλως, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τον ΦΠΑ. Κεντρική ιδέα του νέου συστήματος είναι πως «αν δεν έχεις πληρωθεί το ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο ή με ιδιώτες, δεν έχεις υποχρέωση να τον αποδώσεις». Η ένταξη στο νέο σύστημα θα είναι προαιρετική. Όσοι ενταχθούν σε αυτό, δεν θα έχουν υποχρέωση να αποδώσουν τον ΦΠΑ μέχρι να τον εισπράξουν αλλά στο ίδιο διάστημα προφανώς δεν θα μπορούν να τον εκπέσουν.

Ο ΦΠΑ θα λογίζεται σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνονται οι σχετικές εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης.