Με το ένα χέρι στην σούβλα, και το άλλο χέρι στο ποντίκι του υπολογιστή ήταν πολλοί Έλληνες κατά την διάρκεια των αργιών του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις των φορολογουμένων για το κοινωνικό μέρισμα ξεπέρασαν ήδη τις 225.000 σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία 42.000 έχουν γίνει ήδη αποδεκτές, με το κονδύλι αυτό να ανέρχεται στα 26,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι 71.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ 112.000 βρίσκονται σε αναμονή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις έως τις 30 Απριλίου θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, που ξεκινά από 500 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, έως τις 10 Μαΐου. Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1-30 Ιουνίου, η καταβολή θα γίνει έως και τις 10 Ιουλίου, ενώ η προθεσμία για την υποβολή αίτησης θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ, www.gsis.gr και η διαδικασία είναι πραγματικά απλή.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

-Οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα «Αίτηση κοινωνικού μερίσματος», η οποία εμφανίζεται ως πρώτη κατά σειρά επιλογή στην κεντρική σελίδα της ΓΓΠΣ και στην ενότητα «Υπηρεσίες προς τους πολίτες».

-Επιλέγοντας «Αίτηση Κοινωνικού Μερίσματος» ο φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στις υπηρεσίες του Taxisnet.

-Στην ηλεκτρονική αίτηση που εμφανίζεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, έχουν ήδη αποτυπωθεί το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του χρήστη ο οποίος καλείται να συμπληρώσει ανάλογα την ένδειξη «Έγγαμος», τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), το έτος γέννησης και σε ειδικό πεδίο αν πρόκειται για άτομο με αναπηρία 67% και άνω.

-Στο επόμενο πεδίο, συμπληρώνονται τα «Στοιχεία οικίας». Ζητείται ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τον αναζητήσουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος) και η Διεύθυνση. Σε ειδικό κουτάκι συμπληρώνεται αν «στο ακίνητο δεν υπάρχει παροχή ρεύματος».

-Το αμέσως επόμενο πεδίο αφορά τα μέλη της οικογένειας. Για να τα δηλώσετε, θα πρέπει να επιλέξετε στο κάτω μέρος της ηλεκτρονικής φόρμας «Εισαγωγή μέλους», οπότε το σύστημα θα σας ζητήσει τα αντίστοιχα στοιχεία (ΑΜΚΑ, ποσοστό αναπηρίας κ.λπ.).

-Το τελευταίο πεδίο είναι αυτό που ανοίγει το δρόμο για την καταβολή του επιδόματος σε δικαιούχους. Συμπληρώνεται το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, ο αριθμός τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

-Τέλος ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει κλικ στην επιλογή «Δηλώνω υπεύθυνα ότι τα δηλωθέντα στοιχεία είναι αληθή ιδιαίτερα δε τα άτομα που συνοικούν μαζί μου είναι τα ανωτέρω και μόνο αυτά» και βέβαια στην «Οριστικοποίηση Αίτησης».

Οδηγίες (ξανά)δίνει ο Θεοχάρης

Εν τω μεταξύ με νέα ανάρτησή του στο facebook, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης (ξανά)δίνει οδηγίες για τις αιτήσεις του κοινωνικού μερίσματος.

theoxaris.jpg

theoxaris2.jpg

Διαβάστε επίσης: SOS: Διευκρινίσεις και οδηγίες για το κοινωνικό μέρισμα