Παγκόσμια οικο��ομική κρίση έως το 2016 προβλέπει ο διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Pepperdine Δήμος Βαρδιάβασης. Ο κ. Βαρδιάβασης τονίζει ότι έρχεται μεγάλη οικονομική κρίση στην Κίνα μετά από πρωτοφανή ανάπτυξη που κράτησε για περίπου 30χρόνια και εξηγεί ότι «καθότι ζούμε σε μια παγκόσμια κοινότητα, η κρίση αυτή θα κτυπήσει και τις ΗΠΑ».
Ο καθηγητής αναφέρεται σε μείζον πρόβλημα χρέους στις ΗΠΑ. Όπως εξηγεί, «η αμερικανική κυβέρνηση έχει χρέος 17 τρισ. ευρώ, ενώ ο ιδιωτικός τομέας 37 τρισ. ευρώ. Συνολικά το χρέος βρίσκεται στα 54 τρισ. ευρώ στο τεράστιο 380% του ΑΕΠ των ΗΠΑ»!
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών, ένα από τα σενάρια για τις ΗΠΑ είναι ο υπερπληθωρισμός και η «νομισματοποίηση» του χρέους, δηλαδή να κοπεί νέο χρήμα: «Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν μπορεί να χρεοκοπήσει ποτέ. Έχει πολλούς τρόπους για να χρηματοδοτήσει το χρέος της : Είτε δανειζόμενη από εμάς τους πολίτες ή από ξένες κυβερνήσεις είτε ζητώντας από τη FED να κόψει νέο χρήμα. Το αποτέλεσμα, βέβαια, θα ήταν όχι απλά πληθωρισμός, αλλά… υπερπληθωρισμός».
Όπως προσθέτει, υπάρχει και ο δύσκολος δρόμος, αυτός της ύφεσης και του κουρέματος χρέους: «Το χειρότερο σενάριο είναι η ύφεση, που σημαίνει ότι θα μας διαγραφεί χρέος όπως στην Ελλάδα ή στην Κύπρο. Ουσιαστικά, θα έχουμε 20 ή 40 σεντ για κάθε δολάριο εξαιτίας του μεγάλου χρέους. Θα αρχίσουν οι χρεοκοπίες σε επιχειρήσεις και τράπεζες, δεν θα υπάρχει ρευστότητα, κλπ».