​«Φρένο» στην υπερδέσμευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου αφενός να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων σε περίπτωση που υπάρξουν αστοχίες σε κάποια έργα και αφετέρου να μην δημιουργείται κίνδυνος υπέρμετρης επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Αν και όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο είχε ενημερώσει από τον Αύγουστο του 2013 για την ανάγκη περιορισμού της υπερδέσμευσης κονδυλίων, «αρκετοί φορείς διαχείρισης όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν και δεν προχώρησαν από τότε (που το πρόβλημα ήταν σαφώς μικρότερο) σε εκκαθάριση των προγραμμάτων, αλλά προχώρησαν έκτοτε και σε νέες εντάξεις».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το υπουργείο του Κ.Χατζηδάκη έστειλε νέα προειδοποιητική εγκύκλιο στους φορείς διαχείρισης, με αναλυτικές οδηγίες για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα στις οποίες περιλαμβάνεται προφανώς και η αποφυγή νέων εντάξεων έως ότου ολοκληρωθεί η τακτοποίηση των προγραμμάτων.

«Από τον κανόνα αυτό θα υπάρξουν εξαιρέσεις μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις που θα συμφωνηθούν προηγουμένως με την ΕΕ» επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης