«Βόμβα» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων, που έχουν πέσει θύματα κακοπληρωτών, ρίχνουν οι προτάσεις ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Οι αλλαγές που έχουν κατατεθεί ξηλώνουν προηγούμενες διατάξεις (2012), οι οποίες προέβλεπαν την άμεση έξωση των «φεσατζήδων» από το ακίνητο αλλά και δικαστικές διαδικασίες-εξπρές, ώστε να υποχρεωθεί ο ενοικιαστής να καταβάλει ενοίκια, κοινόχρηστα και άλλους λογαριασμούς που δεν πληρώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών, οι οποίοι κατέθεσαν σειρά προτάσεων στην επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο αρεοπαγίτης Ιωάννης Χαμηλοθώρης. Η επιτροπή συνεδρίασε ξανά τα προηγούμενα 24ωρα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται νέες αλλαγές στις προτάσεις που είχαν κατατεθεί.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτ��ς, αφού τους οφείλονται εκατομμύρια ευρώ σε μισθώματα και κοινόχρηστα: «Το ένα τρίτο των κακοπληρωτών αφορά ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν και τα δύο τρίτα τους κατ' επάγγελμα φεσατζήδες που ενοικιάζουν ένα ακίνητο σχεδιάζοντας να μην πληρώσουν ποτέ και εκμεταλλευόμενοι τα παράθυρα του νόμου».

Ποιες είναι οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής

Οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, που ανατρέπουν κάθε έννοια απλοποίησης και επιτάχυνσης, είναι περιληπτικά οι εξής:

Δίνεται δίμηνη προθεσμία «πληρωμής» των οφειλών από την κοινοποίηση εξωδίκου, αντί της 15μερης που ίσχυε μέχρι σήμερα. Με το νέο σύστημα ο κακοπληρωτής θα έχει διορία ενός μήνα για να κατα��άλει τα ενοίκια, ενώ θα μπορεί να μείνει κι επιπλέον ένα μήνα χωρίς να πληρώσει. Αν περάσει το δίμηνο ο ιδιοκτήτης καταθέτει στο δικαστήριο αίτηση για την απόδοση μισθίου μαζί με την εξώδικη διαμαρτυρία.

Το εξώδικο πρέπει να κοινοποιείται και σε κάθε επόμενη δυστροπία και δύο φορές όταν υπάρχουν συνοικούντες σύζυγοι, πολλές φορές με θυροκολλήσεις, κάτι που δημιουργεί απίστευτες καταστάσεις και ατέλειωτη γραφειοκρατία.

Καταργείται η άμεση εκτελεστότητα της διαταγής απόδοσης με την παράλογη προσθήκη μιας ακόμη υποχρεωτικής κοινοποίησης αντιγράφου της «προς γνώση», σε αντίθεση με τη διαταγή πληρωμής που είναι πάντοτε άμεσα εκτελεστή.

Επιμήκυνση του χρόνου έναρξης εκτελεστότητάς της μετά 30 ημέρες (αντ�� των 20), παρά το γεγονός ότι η προθεσμία ανακοπής παραμένει στις 15 εργάσιμες ημέρες (δηλαδή 20 ημερολογιακές).

Μεταφορά (επαναφορά) της αρμοδιότητας για τις μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία. Το Πρωτοδικείο Αθηνών, ωστόσο, προσδιορίζει δικάσιμο για μισθωτικές διαφορές συνήθως μετά από ένα χρόνο, ενώ το Ειρηνοδικείο μετά από ένα μήνα. Αυτό σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και μέχρι τότε ο ενοικιαστής μπορεί να συνεχίζει να χρωστά..