Μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων (www.gsis.gr) για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Σήμερα, έγινε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Κεγκέρογλου, Σαχινίδη, Πρωτόπαπα και Κουτρουμάνη και μπήκαν οι «σφραγίδες» στα κριτήρια, τα οποία θα είναι ευνοϊκότερα όσον αφορά τις μονογονεϊκές οικογένειες και όσους έμειναν άνεργοι το 2014.

Το… «δώρ�� Πάσχα» θα ξεκινά από τα 500 ευρώ και θα φθάνει ή θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους (δεν θα υπάρχει «πλαφόν» στον αριθμό των παιδιών) και θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας του 2013 (εισοδήματα του 2012). Αναμένεται να μπει έως τις 9 Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, στους οποίους συγκαταλέγονται και περίπου 70.000 ένστολοι.

Το εισοδηματικό κριτήριο καθορίστηκε στις 6.000 ευρώ και θα ακολουθήσει τον κανόνα που εφαρμόζεται σήμερα για τα οικογενειακά επιδόματα. Παραδείγματος χάριν, οικογένεια χωρίς παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 8.000 ευρώ, οικογένεια με ένα παιδί θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ, με δύο παιδιά 10.000 ευρώ κ.ο.κ. Το επίδομα των 500 ευρώ θα αυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος.

Εκτός από τα εισοδηματικά, τίθενται και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται ως εξής:

• Ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 125.000 ευρώ για ένα άτομο.
• Ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.