Είστε ένας από τους πολλούς ανέργους που μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν τυχεροί με το πρόγραμμα της επιταγής εισόδου στην αγορά. Και εκεί που λέτε πως θα χαμογελάσει λίγο το χειλάκι σας, έρχεται… η εφορία!

Άνεργοι που συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης (όπως αυτό των πολυδιαφημιζόμενων voucher) και λάμβαναν μηνιαία αμοιβή έως περίπου 500 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν φόρο έως 1.200 ευρώ!

Ειδικότερα, άνεργοι χωρίς κανένα άλλο εισόδημα που απασχολήθηκαν το 2013 μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων ή ακόμη και οι απασχολούμενοι στις στατιστικές έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, όπου αμείφθηκαν πέρσι ακόμη και με 300 ευρώ το μήνα, θα κληθούν να πληρώσουν δυσανάλογο φόρο!

Σύμφωνα με τις οδηγίες για την συμπλήρωση του Ε1 οι παραπάνω αμοιβές από επιδοτούμενα προγράμματα μπαίνουν στον κωδικό 507 του Ε1. Αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ!

Δηλαδή, ο άνεργος που συμμετείχε σε επιδοτούμενα προγράμματα εργασίας θα φορολογείται με βάση ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ και με συντελεστή 26%. Το ποσό του φόρου των 1.200 ευρώ προκύπτει από την φορολόγηση του ποσού με 26% συν την προκαταβολή φόρου που θα του επιβληθεί για τον επόμενο χρόνο και θα φτάνει το 55%.

Αν τώρα, ένας άνεργος έχει και αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του, αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για αυτόν αφού θα προσμετρηθεί και το τεκμήριο του αυτοκινήτου…