Υπέρ της αναχαίτισης της ανοδικής πορείας του ευρώ τάσσονται ομόφωνα κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ακολουθώντας ένα ανοδικό ράλι που ξεπέρασε το 5% στην ισοτιμία με το δολάριο, το κοινό νόμισμα έχει βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο υψηλότερο τριετίας σε σχέση με το αμερικάνικο νόμισμα.

«Η ισχυροποίηση της ισοτιμίας απαιτεί επιπλέον νομισματικά μέτρα τόνωσης» δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι από την Ουάσινγκτον όπου έλαβε μέρος στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μάριο Ντράγκι τον τελευταίο καιρό έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο ισχυρό ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και την επίδρασή του στην πορεία του δείκτη τιμών.
draghi_schaeuble_soible_652352803.jpg
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ είναι έτοιμος για τη λήψη μέτρων που θα αναχαιτίσουν την ισχυροποίηση του κοινού νομίσματος. Μάλιστα, αναφέρουν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό σύμφωνα και με αρκετά μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ είναι να επιβάλλεται χρέωση στις εμπορικές τράπεζες οι οποίες φυλάνε τα χρήματά τους στην ΕΚΤ έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα, δηλαδή να αναγκαστούν να αυξήσουν τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, για εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης με ένα ισχυρό ευρώ έκανε λόγο ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία παραμένει ισχυρή και εάν συνεχίσει να ενισχύεται τότε θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, η οποία έχει μεν βελτιωθεί, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση. Εάν τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνουν πολύ ακριβά και οι εισαγωγές πολύ φτηνές, τότε αυτό δεν είναι καλό» υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.