Το ιρλανδικό μοντέλο ρύθμισης χρεών, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα εισπράττουν από τους δανειολήπτες το επιπλέον των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης εισόδημά τους, αποτέλεσε πρότυπο για την Ελλάδα. Αυτό είπε στην εκπομπή του STAR Live u ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης.

Στόχος όπως είπε ο υπουργός είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ των τραπεζών και των πελατών με γρήγορο και δίκαιο τρόπο.

Αναφερόμενος στις «εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης» (γνωστές παλαιότερα ως δαπάνες αξιοπρεπούς διαβίωσης), στα ποσά δηλαδή που δεν μπορούν να «πειραχτούν» από την τράπεζα, ο κ.Χατζηδάκης τόνισε πως τα ποσά αυτά υπολογίστηκαν από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών και στηρίχθηκαν στα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) που διενεργείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σημείο αναφοράς οι δαπάνες

Το μηνιαίο σύνολο των δαπανών αυτών θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ώστε να αξιολογείται η δυνατότητα κάθε οφειλέτη να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, με βάση το εισόδημα του και αφού καλύψει τις ανάγκες διαβίωσής του και να παρέχεται ένας μπούσουλας ώστε οι δύο πλευρές να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων.

Ο κ.Χατζηδάκης υπενθύμισε πως σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών που βρίσκεται υπό διαβούλευση, το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη κατά την αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής.

«Εξαιρούμε τις δαπάνες που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει μια κάλυψη από το Δημόσιο, δεν εξαιρούμε όμως δαπάνες για υπηρεσίες που δεν μπορούν να παρασχεθούν από το Δημόσιο» ξεκαθάρισε στο STAR ο κ.Χατζηδάκης.

«Οι αριθμοί δεν προέκυψαν ξαφνικά αλλά.... μετά από έρευνες που έγιναν πριν 1, 5 χρόνο, όπου τα ίδια τα νοικοκυριά λένε τα έξοδα τους» πρόσθεσε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως «τα στοιχεία δημοσιεύονται από τώρα ώστε να υπάρχει επαρκής περίοδος προσαρμογής και προετοιμασίας» .

«Θα υπάρξουν και συμβουλευτικές υπηρεσίες ,ενημερωτική καμπάνια, αλλά και πιλοτικά προγράμματα» διευκρίνησε.

Δείτε euloges-dapanes-100414[1].pdfeuloges-dapanes-100414[1].pdf (με παραδείγματα)